Gele zakken pas einde januari opnieuw beschikbaar – Limburg.net schuift schuld af op handelaars

Afvalintercommunale Limburg.net bevestigt vanavond dat het probleem met de gele zakken voor keukenafval pas einde januari 2022 zal opgelost zijn. De intercommunale verontschuldigt zich voor het ongemak en doet er naar eigen zeggen alles aan om de voorraden zo snel mogelijk aan te vullen. Het gratis starterspakket met drie gele zakken wordt pas begin februari bezorgd.

Algemeen directeur van Limburg.net Kris Somers kan zich dan wel verontschuldigen, hij steekt alvast de hand niet in eigen boezem. Somers schuift de schuld door naar de winkels. Die zouden niet op tijd besteld hebben, volgens hem allicht omdat ze ervan uit gingen dat de verkoop van de zakken niet zo snel zou gaan. Volgens Somers kunnen de zakken daardoor niet tijdig geleverd worden. De algemeen directeur stelt verder dat sommige inwoners zakken beginnen hamsteren. Hij adviseert om de verkoop van gele zakken waar ze nog voorradig zijn, te beperken tot 1 grote rol. Dat zou moeten volstaan om de periode van de stockbreuk door te komen.

Algemeen directeur schuift schuld af op de handelaars

De argumentatie van algemeen directeur Kris Somers komt wat vreemd over. De winkeliers verdelen de huisvuilzakken gratis als dienstverlening naar de klanten toe. Een aantal van die handelaars hebben ons overigens bevestigd dat de wenk om in eerste instantie niet al te veel zakken te bestellen, net kwam van Limburg.net. Indien de oorzaak inderdaad zou te zoeken zijn bij een te kleine bestelling zou dat ook zeer eenvoudig op te lossen zijn. Bijbestellen en klaar. Dat hebben de meeste winkeliers ook zo snel mogelijk gedaan omdat ze hun klanten willen helpen. Maar Limburg.net geeft vandaag toe dat ze pas einde januari kunnen leveren. De reden voor de niet beschikbaarheid van de zakken is dus elders te zoeken. Van een bedrijf als Limburg.net mogen we verwachten dat ze een strategische voorraad huisvuilzakken in alle kleuren beschikbaar hebben. Dat blijkt echter niet het geval.

Genk, Diepenbeek en Lommel krijgen voorrang

Limburg.net krijgt in de derde week van januari een nieuwe lading gele zakken binnen. Zodra deze nieuwe levering er is, zullen de rollen onder de handelaars verdeeld worden. Genk, Diepenbeek en Lommel krijgen bij de verdeling voorrang. De argumentatie is dat de inwoners van die drie gemeenten het al gewend zijn om hun bio-afval apart te sorteren. Genk en Diepenbeek zijn de twee proefgemeenten die overstapten van een gft-container naar een zakkensysteem. Omdat zij al langer hun bio-afval uit het huisvuil houden, krijgen hun inwoners voorrang. In Lommel werken ze al langer met de keukenafvalzak. Zij krijgen daarom ook voorrang. Ook dat is een vreemde kronkel. De inwoners van alle andere gemeenten moeten net zo goed hun keukenafval apart houden, of ze dat nu gewend zijn of niet.

Pragmatisme

Kris Somers suggereert verder dat gezinnen die in tussentijd geen gele zakken hebben, hun keukenafval aan de kippen kunnen geven of composteren. Die doelgroep zal echter niet meteen acuut nood hebben aan de gele zakken. Hij pleit ook voor solidariteit waarbij vrienden en familie die wel zakken hebben tijdelijk een deel ervan aan mensen geven die minder fortuinlijk zijn. Het Limburggevoel noemt de algemeen directeur dat. Aan het einde van zijn argumentatie suggereert directeur Somers uiteindelijk ook pragmatisme. Wie geen andere oplossing heeft kan het keukenafval in de zak voor het huisvuil doen. Een oplossing waar heel wat burgers ondertussen zelf ook al voor gekozen hebben.

Geef een reactie