Snellaadpunten langs verkeersassen duiken op in de regio

De ambitieuze transitie naar elektrische wagens in ons land maakt een dicht netwerk van laadpalen noodzakelijk. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters scherpt de ambitie op dat vlak in Vlaanderen nog een stuk steviger aan. Minister Peeters zet in op drie pistes.

Een van die pistes is een dicht net van snellaadinfrastructuur onderweg. Langs de grote verkeersassen moet minstens om de 25 kilometer een laadpunt komen. Lydia Peeters organiseerde een projectoproep om dat netwerk snel functioneel te hebben en trok daar 30 miljoen euro voor uit. In Vlaams-Brabant komen zestien van die laadpunten. Die ambitie begint ook zichtbaar te worden in het straatbeeld. Op de carpoolparking aan de oprit van de E314 in Bekkevoort bijvoorbeeld, is ondertussen een snellaadpunt met vier aantakmogelijkheden voor wagens en een aantal aantakmogelijkheden voor fietsen beschikbaar. De installatie wordt uitgebaat door Fastned. Dat is een snel groeiend bedrijf dat in gans Europa snellaadnetwerken installeert.  In de regio komen verder nog vergelijkbare laadpunten in Halen, in Tielt-Winge, in Aarschot en in Holsbeek.

Die laadpunten onderweg zijn zeker niet de belangrijkste piste want 80% van het opladen gebeurt thuis en op het werk. Bedrijven die in laadinfrastructuur investeren en deze publiek toegankelijk maken kunnen daarvoor een subsidie krijgen. Minister Peeters reserveert daar 8,4 miljoen euro voor. Lydia Peeters verhoogt nu ook de ambitie voor laadpalen op het publieke domein in steden en gemeenten. Wie met een volledige elektrische wagen rijdt en geen mogelijkheid heeft om op privaat terrein een laadpaal te plaatsen zal binnenkort een laadpaal op het publiek terrein kunnen aanvragen en dat op maximaal 250 meter van de woonplaats. Bij de uitbouw van dat netwerk zullen de lokale besturen nauw betrokken worden. Zij moeten er voor zorgen dat diverse spelers op de markt – klein en groot – kunnen meedingen naar de concessies.

Lydia Peeters wil 35.000 laadequivalenten tegen 2025 en zelfs 100.000 (semi-)publieke laadequivalenten in Vlaanderen tegen 2030. Binnen dit en twee jaar komen er 12.615 laadequivalenten bij in Vlaanderen.

Geef een reactie