Defensie informeert Gabonese bevolking via Radio Tropical Storm

Het is stil in het trainingscentrum paracommando in Schaffen. Een belangrijk deel van het Special Operations Regiment neemt momenteel deel aan Tropical Storm, de tweejaarlijkse oefening die in Gabon plaats vindt. Daar worden nogal wat manschappen en materiaal uit Schaffen bij ingezet.

Tropical Storm is een veeleisende oefening en het is van belang dat de lokale inwoners goed geïnformeerd zijn over wat er zich afspeelt. Dat heeft defensie op een heel bijzonder manier aangepakt. Niet via Tik Tok, Facebook of Instagram maar wel via Radio-in-a-box.

De Civil-Military Engagement Group (Ci-MEG) is een eenheid die contact legt met de lokale bevolking om hen te informeren en een optimale samenwerking na te streven. Ze zorgt ervoor dat de impact van een opdracht op het alledaagse leven zo minimaal mogelijk is en dat de militairen een maximale tactische vrijheid krijgen.
De militairen van C-MEG gebruiken voor het eerst een eigen radiostation voor de communicatie. Uitzendingen maken is een ding maar die moeten ook nog gehoord worden. Daarvoor delen ze kleine draagbare radio’s uit aan de ‘chefs de quartier’, de lokale verantwoordelijken van een bepaalde buurt in de Gabonese stad Lambaréné. De jongere generatie luistert simpelweg op de smartphone naar Radio Tropical Storm.

Studio in a box

Voor Tropical Storm praten de militairen van Ci-MEG ter plaatse met de mensen, delen ze pamfletten uit en spelen ze belangrijke informatie door via een luidspreker.

Je kan verder lezen na de afbeelding

De eenheid besliste daarnaast om tijdens deze oefening voor het eerst een ‘radio in a box’ te gebruiken. Dit mag u best letterlijk interpreteren: een grote kist in combinatie met een antenne.  Wanneer je de kist opent, komt er een volledige radiostudio tevoorschijn, inclusief een mengpaneel en een capaciteit van meer dan 8000 nummers. De studio beschikt ook over drie microfoons zodat je twee gasten kan uitnodigen. De antenne heeft een reikwijdte over de volledige stad Lambaréné, een van de uitvalsbasissen van Tropical Storm 21.

Jingles

Ter plaatse worden leuke ‘jingles’ gemaakt om de samenwerking tussen Gabonese en Belgische militairen te bevestigen. Ze werken hiervoor samen met de inwoners van Gabon om zo meer vertrouwd in de oren te klinken. Deze weerklinken samen met het journaal op vaste tijdstippen. In het nieuws vertellen de militairen wat er op het programma staat en wat de mensen kunnen verwachten van een bepaalde training. Ook zijn er interviews met passanten op straat te horen. De militairen van Ci-MEG peilen naar hun ervaringen met de oefening en de aanwezigheid van de Belgen. Voelen ze zich veilig? Zijn ze voldoende geïnformeerd? Begrijpen ze de informatie?

Ci-MEG kocht kleine draagbare radio’s aan om ervoor te zorgen dat er ook effectief kan geluisterd worden naar de zender. Deze toestelletjes werken op zonne-energie en worden uitgedeeld aan de verschillende chefs de quartier. In combinatie met de flyers zijn deze radio’s cruciaal om de veiligheid tijdens de oefening te garanderen en om de tactische teams de nodige vrijheid te geven bij het uitoefenen van hun opdracht. Al blijkt de jeugd toch alweer een stapje moderner, zij luisteren gewoon via hun smartphone naar de tijdelijke Belgische militaire radiozender Tropical Storm op 103.3FM.

Geef een reactie