Agentschap Wegen en Verkeer wil regenboogzebrapad aanleggen in elke gemeente

Er was de voorbije maanden en jaren nogal wat te doen over de aanleg van regenboogzebrapaden. Met zo’n pad symboliseert de gemeente dat iedereen, onafhankelijk van ras, geslacht of geaardheid, welkom is. Onder meer ook in het Hageland leidde dat op sommige plaatsen tot strategisch politiek geschuifel. Daarbij kwam vaak hetzelfde patroon terug. Een oppositiepartij dient een interpellatie in voor de aanleg van zo’n regenboogzebrapad. De meerderheidspartijen kunnen dat uiteraard moeilijk weigeren omwille van de maatschappelijke gevoeligheid ervan. Na de realisatie ervan is iedereen tevreden. De meerderheidspartijen claimen de aanleg van het regenboogzebrapad, de oppositiepartijen kunnen aanvoeren dat die aanleg er kwam als reactie op hun interpellatie.

Waar zo’n zebrapad moet komen was in het verleden een keuze die het lokale bestuur moest maken. Die stelling impliceert meteen ook dat het niet op een gewestweg kan want daar heeft het lokaal bestuur geen zeggenschap over. Het was ook niet altijd even duidelijk hoe zo’n pad moet geschilderd worden. Het moet namelijk juridisch ook een zebrapad blijven en over zowel over de inplanting ervan als over het uitzicht ervan bestaan wel wat spelregels.

Dat leidde in de regio tot verschillende creatieve oplossingen. In Diest opteerde het bestuur voor een regenboogbrug. De wandelbrug over de Demer van het station naar het stadscentrum werd in regenboogkleuren geschilderd. Dat is alleszins een juridisch veilige oplossing want het is niet echt een zebrapad. In Scherpenheuvel-Zichem werden de regenboogkleuren verschoven aangebracht bij het zebrapad voor de ingang van het stadhuis. In Aarschot werd het zebrapad aan de Hoogbrug ingekapseld in een soort regenboogvlak. In beide gevallen blijven de wettelijk opgelegde witte vlakken aanwezig maar ze krijgen een opvallend veelkleurig accent.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters komt nu met een opmerkelijk initiatief. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) wil in iedere gemeente of stad in Vlaanderen één regenboogzebrapad aanleggen en onderhouden, als het lokaal bestuur dat vraagt. AWV zal ook zelf instaan voor de kosten. Het zebrapad wordt uitgerust met als achtergrond een regenboogvlag. De inkleuring gebeurt op gewestwegen op een uniforme manier: wit / kleur / wit / kleur / …Allicht verwijst minister Peeters met deze ritmische omschrijving naar het model zoals dat in Aarschot gerealiseerd werd. Meerdere aanvragen in eenzelfde gemeente zijn niet mogelijk.

2 comments

  • Willy Vandevelde

    Kende het niet, maar toen ik in Scherpenheuvel dat “Regenboogpad” zag was ik toch wel héél even aan het twijfelen. Gelukkig neem ik altijd de veiligste beslissing. Had iets meer aandacht voor mogen zijn in de media. Voor mij mogen die overal aangelegd worden. Ze vallen in ieder geval nog beter op.

  • briers ghislain

    Ze hebben dus weer geld teveel .Niet om de mensen in de Vesdervallei te helpen , niet om pensioenen betaalbaar te houden , niet om verplegend personeel aan te werven , maar wel voor een nieuwe ” linkse hobby ” .

Geef een reactie