Legendarische gitarist Steve Turcksin overleden

Steve Turcksin, een van de meest legendarische muzikanten in onze regio, is in Leuven overleden aan longkanker. Turcksin is vooral bekend als gitarist van Big Bill maar hij stond op zowat alle podia in Vlaanderen met zijn eigen Steve Turcksin band.

Op zijn Facebookpagina schrijft Charly Verbinnen, onder meer gitarist van David Ronaldo & The Dice, een mooie ode aan deze uitzonderlijke mens en muzikant. Charly beleefde in 2017 een historisch moment met Steve Turcksin toen ze in Het Depot in Leuven samen op het podium stonden bij de comeback van Armand ‘Big Bill’ Hombroeckx. Naast Charly en Steve waren daar ook Stoy Stoffelen, Luk Degraaff, Henri Ylen, Jean-Marie Aerts, Alain Louie, Ben Crabbé, Jan Hautekiet en Paul ‘Lange Polle’ Van Bruystegem bij.

Niemand kon tenslotte het begin akkoord van ‘Ene Me Hesp’ beter doen klinken dan jij. Jij had namelijk al met zo veel andere fantastische gitaristen samengespeeld, die stuk voor stuk naar jou opkeken alsof je Clapton zelf was…

Steve Turcksin maakte deel uit van de zogenaamde Leuvense scene. Onder meer Big Bill, Paul Van Bruystegem ofte Lange Polle van Triggerfringer, huidig manager Rick Tubbax, Piet ‘Pikke Punk’ Vanderwaeren, Luk Van Kessel, Walter Verdin en Jean-Marie Aerts zijn de meer bekende namen van dat illuster genootschap dat vooral in Den Delper en Den Allee nogal wat tijd aan de toog doorbracht.

Charly Verbinnen post ook een opvallende foto waar hij en Steve Turcksin samen opstaan met Lange Polle. Het is een publiek geheim dat de Polle heel erg opkeek naar Steve Turcksin als gitaarfenomeen maar ook als minzame mens.

Op Twitter postte Jean Blaute een mooi afscheidsbericht.

Naast zijn magistrale manier waarop hij gitaar speelde, zal Steve Turcksin herinnerd worden om zijn gortdroge grappige citaten. Vaak zat daar ook nogal wat zelfspot bij. “Ik heb last van mijne stofzuiger”, zei hij als hij het over zijn ziekte had. De stofzuiger heeft het veel te snel definitief begeven maar Steve Turcksin zal nooit vergeten worden.

Geef een reactie