Mondmaskers verplicht op markten in Scherpenheuvel, Averbode en Diest

Zaterdag is marktdag in Scherpenheuvel. Omdat de besmettingscijfers ook in de basiliekstad abnormaal pieken vaardigde burgemeester Manu Claes een burgemeestersbesluit uit dat het dragen van een mondmasker op die populaire markt verplicht voor iedereen ouder dan tien jaar.

De verplichting geldt overigens niet alleen voor de markt in Scherpenheuvel maar ook voor die in Averbode.

In Diest deed burgemeester Christophe De Graef eerder deze week hetzelfde. Ook daar is iedereen ouder dan tien jaar verplicht om een mondmasker te dragen tijdens een bezoek aan de markt op woensdag.

Er was overigens nog wel meer nieuws over de markten in Scherpenheuvel-Zichem. De marktkramers in Scherpenheuvel en in Averbode betalen momenteel hetzelfde tarief van 2,5 euro per strekkende meter. Dat is niet helemaal fair omdat de markt in Scherpenheuvel veel meer volk aantrekt. De gemeenteraad heeft daarom het tarief voor de marktkramers in Averbode verlaagd naar 1 euro per strekkende meter. De tariefverlaging gaat in vanaf 1 januari 2022 en wordt ieder jaar opnieuw geëvalueerd.

Naar aanleiding van de bespreking van dit punt wilde oppositieraadslid Allessia Claes weten waarom de markt in Zichem eigenlijk is afgevoerd. Burgemeester Manu Claes antwoordde dat hij niet meteen een specialist in markten is maar hij had zich wel geïnformeerd over de materie en kwam met een interessante verklaring. Markten zouden maar succesvol kunnen zijn als er voldoende andere handelszaken in de omgeving aanwezig zijn. In Zichem is dat niet het geval maar net zo goed is dat in Averbode een factor die het succes van dat initiatief op termijn kan bepalen. Manu Claes sloot niet uit dat er ooit terug een markt komt in Zichem maar op basis van de huidige situatie is die kans niet erg groot.

Geef een reactie