Gemeenteraad keurt aanleg natuurbegraafplaats principieel goed

Het stadsbestuur van Diest keurt het voorstel van oppositieraadslid voor Groen David Celis principieel goed om een natuurbegraafplaats aan te leggen op het grondgebied van de stad. Die goedkeuring is wel gebonden aan een paar voorwaarden. Zo moet er onder meer een site worden gevonden die voldoende vlot bereikbaar is.

Volgens David Celis willen steeds meer mensen na hun dood weer één worden met de natuur zonder het milieu extra te belasten. Diest kan volgens raadslid Celis met de aanleg van zo’n begraafplaats ook een voortrekkersrol in Vlaanderen opnemen en meer mensen doen nadenken over de milieu-impact die een begrafenis heeft. 

Over het type van begraafplaats spreekt raadslid Celis zich niet expliciet uit. Er zijn momenteel een zestal natuurbegraafplaatsen in Vlaanderen, eentje in Beersel, twee in Zoersel, één in Rekem, één in Sint-Niklaas en één in Gent. De eerste vijf zijn begraafplaatsen waar mensen asse in een afbreekbare urne kunnen laten begraven. In Gent is het mogelijk om ook effectief lichamen te begraven in een biologisch afbreekbare lijkwade. 

Schepen van burgerzaken Pascale Vanaudenhove bevestigde tijdens de raadszitting dat de meerderheidspartijen het voorstel van raadslid Celis zouden steunen. Zelf was ze erg blij met het voorstel. De schepen had eerder ook al contact genomen met het Agentschap Natuur en Bos om te evalueren waar de aanleg van een natuurbegraafplaats in Diest zou kunnen gerealiseerd worden. Pascale Vanaudenhove wil eerst de haalbaarheid van het project onderzoeken. Als dat positief is zal ze de concrete plannen voor de aanleg op korte termijn voorleggen aan een gemeenteraadscommissie. Het voorstel van raadslid Celis werd uiteindelijk licht geamendeerd aangenomen met 25 stemmen voor en 1 stem tegen. Enkel raadslid van Vlaams Belang Jos Claes kan zich niet vinden in de aanleg van een natuurbegraafplaats.

Peter Reekmans deelt prikje uit op Facebook

In Glabbeek plaatste burgemeester van Glabbeek Peter Reekmans de aanleg van zo’n begraafplaats eerder ook al op de agenda. Dat zijn voorbeeld nu gevolgd wordt door Groen in Diest was aanleiding voor de burgemeester om even een prikje uit te delen op Facebook. 

Om de begraafplaats in Glabbeek te kunnen aanleggen wordt een nieuw bos van 1 hectare geplant.  Peter Reekmans koppelde de realisatie van de nieuwe natuurbegraafplaats aan het stoppen van de vergroening van de klassieke begraafplaatsen in Glabbeek. Het onderhoud daarvan is veel te intensief. Burgemeester Reekmans wil wel dat die kerkhoven proper en onkruidvrij zijn maar dat is volgens hem onmogelijk op een groen kerkhof. De kiezel en de dolomiet blijven dan ook behouden op de traditionele bergraafplaatsen.

Geef een reactie