Vorsten bezoeken abdij Averbode in het kader van 900 jaar Norbertijnen

Voor de inwoners van het Hageland lag de focus van het bezoek van het vorstenpaar aan onze regio in Diest. Daar was een publieksmoment als afsluiter ingepland.

De vorsten bezochten echter eerder op de dag de afdeling voor de behandeling van eetstoornissen van de psychiatrische Kliniek Alexianen in Tienen. Ze maakten er kennis met het multidisciplinaire team van verzorgers en patiënten en volgden een les van de ziekenhuisschool “De Radar”. Daarna gingen ze naar SESVanderHave Innovation Center (SVIC), het onderzoekscentrum van een wereldwijde speler in de sector van suikerbietenzaden, waar suikerbietvariëteiten van de toekomst worden ontwikkeld. 

Van Tienen ging het dan naar de abdij van Averbode. Dat bezoek kaderde in de viering van 900 jaar Norbertijnen.

Provinciegouverneur van Vlaams-Brabant, Jan Spooren en burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem, Manu Claes waren aanwezig om de vorsten te ontvangen. Daarna begroette abt Marc Fierens de koning en de koningin. Hij nodigde hen uit voor het bezoek aan de abdij. Julia en Flor Froyen, de kindjes van abdijhoeve-familie, gaven een bloemenruiker aan de Koningin.

Je kan verder lezen na de afbeeldingen

De abt stelde prior Paul Van Herck en supprior Jan Vankeirsbilck voor aan de koning en de koningin en vertelde hen iets over de abdijgemeenschap en het 900-jarig jubileum van de Orde. Vanuit het abtskwartier ging het gezelschap langs de grote traphal, door de abdijrefter naar het kloosterpand. Daar stonden de aanwezige medebroeders en stelde abt Marc elke medebroeder voor aan de vorsten.

Je kan verder lezen na de afbeeldingen

Vanuit het kloosterpand gingen ze langs de kapittelzaal en de sacristie naar de abdijkerk. Vooral het koorgedeelte met het prachtige koorgestoelte kreeg aandacht. In het schip van de kerk gaf abt Marc Fierens toelichting over de viering van de gebedstijden. De koning en de koningin tekenden het “Gulden boek” van de abdij in de kerk. Als herinnering aan het bezoek werd hen een boekenpakket geschonken met publicaties over de abdij en uiteraard kregen ze een korf met abdijproducten van Averbode.

One comment

Geef een reactie