Vorstenpaar groet het publiek in afgebakende zone

Het bezoek van het vorstenpaar op woensdag 17 november heeft vooral in Diest impact op het sociale leven. Koning Filip en koningin Mathilde begroeten er het publiek en daarvoor wordt een afgebakende zone georganiseerd in de buurt van het stadhuis. Die komt echter niet op het ceremonieplein want dat wordt voorbehouden voor de leerlingen van de scholen die meewerken en voor de kinderen van de buitenschoolse opvang.

Het publieksmoment vindt plaats tussen 13.25 uur en 13.45 uur. Wie erbij wil zijn, moet een mondmasker dragen. Je kan de afgebakende zone bereiken via de Koning Albertstraat (ter hoogte van zij-ingang Sint-Sulpitiuskerk) en de Sint-Jan Berchmansstraat. De zone verlaten is mogelijk via de Cabaretstraat en de Allerheiligenberg/Sint-Jan Berchmansstraat. Er worden telkens stewards voorzien om mensen meer uitleg te geven over het bezoek.
Bezoekers krijgen een kaartje met plattegrond om deze afgebakende zone duidelijk toe te lichten. Er worden ook tricolore vlaggetjes voorzien.

De wekelijkse markt die in principe op die site staat op woensdag, verkast naar de parking van Den Amer en Karteria.

Een aantal straten zijn parkeers- en verkeersvrij tussen 6 uur ‘s ochtends en 16 uur ‘s avonds: Cleynaertsstraat, Grote Markt, Sint-Jan Berchmansstraat, Allerheiligenberg (tot aan de kruising met de Paanhuisstraat).

In de Demerstraat geldt een parkeerverbod vanaf de Refugiestraat tot aan de Kaai van 6 uur tot 16 uur.

Overzicht van het programma in Diest
  • 12:45  Aankomst van de Vorsten
  • 12:50  Ontvangst, aanvang ronde tafelgesprek op stadhuis voor genodigden
  • 13:25 Ontmoeting met alle aanwezigen op de Grote Markt van Diest
  • 13:45  Einde van het bezoek
Gesloten poort in Averbode

Voor ze naar Diest trekken, brengen de vorsten een bezoek aan de abdij van Averbode. Dat heeft vooral te maken met de viering van 900 jaar Norbertijnen. Voor het bezoek aan de abdij gaat de grote toegangspoort aan de Lekdreef dicht. Er zal dus geen publiek aanwezig zijn bij de ontmoeting van de vorsten en de Norbertijnen.

One comment

  • briers ghislain

    Hebben de pakkemannen van Diest even veel lef als de betogende dieners uit brussel om die geldverspillende familie nietsnutten uit te fluiten ?

Geef een reactie