Werken op E 314 lopen vertraging op door late levering speciale middenberm

De aanleg van een nieuwe spitsstrook op de E314 van Wilsele naar Aarschot gaat langer duren. In principe moest die spitstrook einde oktober open gaan. De werf zal echter tot einde december duren.

De oorzaak van de vertraging is de betonnen veiligheidsstootband die in de middenberm moet komen. Die wordt speciaal voor deze werf geproduceerd en de levering ervan gebeurt niet op tijd. De tijdelijke stootband die er momenteel staat is maar bestand tegen een aanrijding met een snelheid van maximaal 70 kilometer per uur. Daarom blijft de snelheidsbeperking tot 70 kilometer behouden tot de nieuwe middenberm geplaatst is. Dat zal pas in december gebeuren.

Het concept van de nieuwe middenberm is een gevolg van de extra ruimte die nodig is voor de aanleg van de spitsstrook. Die ruimte creëren ze door de middenberm te vervangen door een smaller exemplaar. De nieuwe middenberm gaat bestaan uit een stootband (‘new jerseys’) waarop de verlichtingspalen staan gemonteerd. Zo ontstaat er ruimte voor een extra rijstrook richting Lummen. De pechstrook richting Brussel wordt ook breder. Zo kan men in de toekomst eenvoudig een spitsstrook richting Brussel aanleggen, moest dat nodig blijken. 

Pechhavens

Tussen het complex van Wilsele/Kessel-Lo (nr. 20) en dat van Aarschot (nr. 22) werden in beide richtingen in totaal 34 pechhavens aangelegd, 17 in elke rijrichting. Dit zijn stroken langs de snelweg waar voertuigen met pech naar kunnen uitwijken zonder het verkeer te hinderen. Om de 750 meter komt zo’n pechhaven te liggen.

Portieken en nieuw asfalt

 Wanneer de spitsstrook afgewerkt is, wordt met digitale borden op portieken over de snelweg aangegeven of de strook al dan niet toegankelijk is. Over de totale afstand staan17 portieken. Voor de spitsstrook effectief gebruikt kan worden, moet ook systeem van de digitale borden geïnstalleerd en geprogrammeerd worden. In het wegdek van de snelweg worden tellussen geslepen, die de hoeveelheid verkeer monitoren. Die gegevens gaan naar de controlekamer van het Vlaams Verkeerscentrum, waar de digitale borden bestuurd worden.

In de werfzone werden twee recent geplaatste portieken aangereden en die moeten afgebroken en vervangen worden. Er is echter momenteel een grote vraag naar staal waardoor de nieuwe portieken pas in de loop van december beschikbaar zullen zijn. Dat is een bijkomende reden voor de vertraging van de werf.

Tussen Wilsele en Aarschot wordt de volledige asfaltlaag vernieuwd. De nieuwe asfaltlaag is stiller dan de huidige verharding en zorgt voor een geluidsverlaging van ongeveer 2 dB(A).

Geef een reactie