Stadsbestuur laat opties voor iconische gele villa in Testelt onderzoeken, afbraak niet zeker!

De aangekondigde oefening van brandweerpost Scherpenheuvel in de zogenaamde gele villa tegenover het station van Testelt, gaat niet door. Dat heeft burgemeester Manu Claes beslist. Het stadsbestuur heeft een architect opdracht gegeven om de erfgoedwaarde en de stabiliteit van de iconische villa en het ernaast gelegen pand te onderzoeken.

De villa maar ook de woning die eraan paalt en waar momenteel nog de steenkapperij Van Meeuwen gevestigd is, werden samen met de gronden errond zes jaar geleden verkocht en ze zijn momenteel eigendom van de vastgoedfirma en projectontwikkelaar Artas Immo uit Assent. In die zes jaar werd niks ondernomen om de toestand van de gebouwen te stabiliseren en ze te vrijwaren tegen verdere verloedering.

Je kan verder lezen na de afbeeldingen

Het was duidelijk de bedoeling van de eigenaars om de twee historisch waardevolle woningen af te breken. Dat bleek toen eerder dit jaar een andere projectontwikkelaar, bvba Capex met kantooradres in het Officenter in Leuven, een bouwaanvraag deed voor een woonproject in Testelt met 49 appartementen, opgedeeld in 4 blokken. Het project kreeg de naam Ter Bomen en was ingetekend op de gronden waar de woningen Stationstraat 40 en 42 momenteel nog staan. In die bouwaanvraag wordt de optie om de gebouwen te behouden en ze te integreren in het project, niet weerhouden omdat de toestand ervan dat niet zou toelaten.

Bij de buurtbewoners in de omgeving van dit project was nogal wat protest tegen deze ontwikkeling. Onder meer de sterk toenemende verkeersdruk maar ook de inkapseling van de Mertenloop waren belangrijke redenen voor ongerustheid. Het project zou een ondergrondse parkeergarage krijgen met 54 parkeerplaatsen. De ontsluiting ervan is gepland via een grindweggetje naast de Tuinwijk. Het stadsbestuur zou zich volgens de ontwikkelaar geëngageerd hebben om dat te verharden.

Je kan verder lezen na de afbeelding

Ook bij erfgoedliefhebbers werd wat zurig gereageerd. De twee huizen zijn niet beschermd maar burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem Manu Claes bevestigt wel dat ze op de provinciale lijst met waardevol erfgoed staan. Niet alleen de zogenaamde gele villa heeft een bijzondere erfgoedwaarde, ook het pand ernaast is historisch waardevol.

Manu Claes en het stadsbestuur van Scherpenheuvel-Zichem grijpen daarom ook in. Er is ondertussen een architect aangesteld die de erfgoedwaarde maar ook de stabiliteit van de woningen moet inschatten. Volgens Manu Claes zal dat rapport als basis gebruikt worden om te bekijken of en hoe de twee panden kunnen geïntegreerd worden in het geplande project ter Bomen.

Die ontwikkeling is ook de reden om de geplande brandweeroefening voorlopig af te gelasten. Het is helemaal niet zeker dat de geplande afbraak van de woningen zal doorgaan. Het is dan ook niet opportuun om in die omstandigheden een realistische brandweeroefening te plannen in een van de gebouwen. Burgemeester Claes onderstreept het belang van dergelijke oefeningen maar gezien de omstandigheden zal dat in een ander pand moeten plaats vinden.

One comment

Geef een reactie