Diest trekt dynamiek van Re:lict door naar museum- en shoppingzondagen

Vorige zaterdag en zondag werd in Diest het eigenzinnige stadsfestival Re:lict afgesloten met, jawel, een strandfeestje! Op de Grote Markt werd een bak zand uitgekapt en daar werden een aantal strandzetels en hangmatten in neergepoot. De kinderen konden zich amuseren met gigabellenblazen of ze konden deelnemen aan de wedstrijd zandkastelen bouwen. Veel meer moet dat niet zijn.
Geen zand op de Kaai maar wel strandzetels aan de oevers van het voorlopig nog traagzaam kabbelende water van de Demer. Je kon hier ook een frisse triple van Brouwerij Buvens drinken en er was live muziek.

Wie zich zorgen maakt over zoveel verspilling van zand mag gerust zijn. Het is ondertussen allemaal weer opgeladen en het zand wordt hergebruikt in een aantal speeltuintjes in Diest en de deelgemeenten.

De organisatoren hadden er alles aan gedaan om het slotakkoord van Re:lict tot een succes te maken. Ze namen ook een risico. Deze formule is sterk weersafhankelijk. De zon had dat goed begrepen. Zeker op zaterdag leek het even hoogzomer. Het centrum van Diest bruiste. Op de terrassen in de stad was het ganse weekend geen stoel meer vrij en het sharing food project van Bakari Foodbar leverde allicht de langste eettafel ooit op in Diest.

Re:lict zorgde een ganse maand voor animatie in de stad. Het knappe eraan is dat het een initiatief is waar de meeste stadsdiensten samen hun schouders hebben onder gezet. Het toont aan dat covid-19 alleszins de solidariteit tussen veel mensen heeft versterkt.

Zondag Diestdag

Ze zijn in Diest overigens van plan om verder te bouwen op die dynamiek. Het historische centrum van de stad is een aaneenschakeling van erfgoed, boetiekshops en lekkere restaurantjes. Van oktober tot mei openen die verschillende boetiekshops en musea hun deuren ook op de eerste zondag van de maand. Elke maand brengt één van de musea het verleden tot leven met speciale activiteiten of rondleidingen. Volgens schepen van Lokale economie Maurits Vande Reyde spelen ook veel handelaars in op dat initiatief. De combinatie van cultuur, erfgoed en shoppingplezier zorgt ook in de herfst en de winter voor extra beleving in Diest.

Schepen van Erfgoed Geert Cluckers zette eerder al in op het bijzonder rijke aanbod van de Diestse musea. De 8 musea in de stad verruimden, dankzij de extra inzet van vrijwilligers, hun openingsuren en ze zijn ook gratis toegankelijk. Dat leverde op. De knappe expo “700 jaar Sint-Sulpitiuskerk” telt ondertussen bijna 5000 bezoekers en ook het door UNESCO beschermde Begijnhof blijft een absolute toeristische topper.

De deelnemende handelaars aan het zondagshoppen vind je hier: www.shoppenindiest.be.
Meer informatie over de 8 musea vind je op www.diest.be/musea.

Shoppen en een museum bezoeken, een historisch hippe combinatie

Op zaterdag 2 en zondag 3 oktober kan je in Diest naar de vijfde editie van het Weekend van de klant. De meeste handelaar zijn open en ze delen kraslotjes uit bij iedere aankoop die je doet. Er is een aantrekkelijke prijzenpot van 5000 euro.

Je kan dat weekend ook voor de laatste keer de expo “Zeven eeuwen Sint-Sulpitiuskerk” bezoeken. Om van het inspirerende uitzicht boven in de zogenaamde Mosterdpot te genieten moet je overigens niet de steile draaitrap naar omhoog. Het stadsbestuur liet een programma ontwikkelen waardoor je met een VR-bril alles kan beleven zonder dat je je de pleuris moet klimmen. De Sint-Sulpitiuskerk kreeg overigens een nevenbestemming als museum voor religieuze kunst.

Week van de Smaak in november

Op zondag 7 november pakken een aantal bistro’s en restaurantjes in Diest uit met een extra aanbod. Dat gebeurt in het kader van de Week van de Smaak. In de oude apotheek van het voormalige Sint-Elisabethgasthuis kan je deelnemen aan een workshop over medicinale kruiden. Je gaat zelf aan de slag met kruidendrankjes en -zalfjes. Een bezoek aan de apotheek is overigens zeer de moeite waard. Het is een van de oudste in België en er is nog heel wat van de originele inboedel bewaard gebleven. Ook dat is het werk van een kleine groep vrijwilligers die met veel inzet het meubilair en de opmerkelijke collectie potten hebben gered.

Als je mee wil doen aan de workshop moet je inschrijven via museum@diest.be

Rondleidingen in het begijnhof in december

in december grijpen ze in Diest terug naar het succesvolle concept van de vorige jaren. Het stadsbestuur en de lokale ondernemersvereniging Diest Handelt investeren in een sfeervolle kerstverlichting en organiseren een reeks koopzondagen. Op zondag 5 december zijn er rondleidingen in het begijnhof. Gelegenheidsbegijntjes Johanna Uitdewilgen en Bernardina Janssen geven om 14 uur en om 16 uur meer duiding over deze unieke site die tot het werelderfgoed van Unesco behoort.

Geef een reactie