Sociaal inclusief landbouwbedrijf De Winning wordt volledig klimaatneutraal

De Winning is een sociaal en inclusief bedrijf in Lummen waar mensen werken die niet onmiddellijk op de reguliere arbeidsmarkt terecht kunnen. Het landbouwbedrijf werkt sinds 2017 volledig biologisch en volgens het principe van de korte keten. De ambitie is om te evolueren naar een volledig klimaatneutraal landbouwbedrijf. 

Het Limburgse maatwerkbedrijf combineert vlees- en melkvee met akkerbouw, fruitteelt en biologische vleeskippen. De melk, het vlees en de oogst van de ongeveer 60 geteelde groenten en fruit wordt ter plaatse verwerkt in de keuken en bakkerij tot onder meer groentetaarten, soep, ijs, confituur, pizza’s en stoofvlees, dat onder de merkneem KarWij op de markt wordt gebracht.

Een team experts van De Klimaatploeg, heeft het landbouwbedrijf en de volledige productieketen van De Winning in Lummen grondig doorgelicht. Dat leverde een stevig dossier met suggesties op. De resultaten werden vorige week voorgesteld tijdens de Dag van de Landbouw. De aanbevelingen gaan van slimmere teeltrotatie tot het inzetten op agroforestry, het afbouwen van de schaapskudde en het terugdringen van de methaanuitstoot door een aanpassing van het beweidingsritme.

Korte keten in een duurzame biolandbouw

Korte keten in een duurzame biolandbouw is volgens Filip Vanlommel, directeur van De Winning, het antwoord op de uitdagingen waar de landbouw voor staat. Filip Vanlommel wil met deze oefening aantonen dat de oplossing net niet zit in het vergroten van de schaal of intensiever produceren, maar wel in het afstemmen van vraag en aanbod op lokaal niveau, samenwerking in een korte keten met correcte prijzen voor de producent en een goede inpassing in het landschap.

Geef een reactie