Parking NMBS Diest maar ook parkeren op Fort Leopoldlaan en Schoonaarde wordt betalend

De grote parking van de NMBS naast het station van Diest wordt vanaf 1 maart 2022 betalend. Alle details over de tarieven zijn nog niet bekend maar allicht zullen die vergelijkbaar zijn met de tarieven die de spoorwegmaatschappij aanrekent in Aarschot. Het jaarabonnement waarmee je ook een gegarandeerde plaats hebt in de parking, kost alvast evenveel, met name 360 euro per jaar.

Je kan verder lezen na de afbeelding

Het stadsbestuur van Diest vreest dat de invoering van het betalend parkeren nog meer bestuurders zal inspireren om hun wagen neer te poten langs de openbare weg. Op de Fort Leopoldlaan en de weg naar Schoonaarde staan de wagens van de pendelaars nu al iedere dag over een afstand van honderden meter bumper aan bumper achter mekaar geschraagd. Maar ook in de bermen op voet- en fietspaden en op braakliggende terreinen worden auto’s geparkeerd.

Pendelkaart nodig in Fort Leopoldlaan en Schoonaarde

Het stadsbestuur wil daarom op een aantal zones in de omgeving van het station waar momenteel gratis kan geparkeerd worden, zelf ook een retributie gaan heffen. Onder meer op de Fort Leopoldlaan en op de weg naar Schoonaarde moet je vanaf 1 maart 2022 een pendelkaart gebruiken. De prijs van zo’n kaart ligt nog niet vast maar burgemeester Christophe De Graef kondigde wel aan dat er een tariefsplit komt voor inwoners en niet-inwoners. Je kan de pendelkaart aanschaffen vanaf een duurtijd van één maand en je kan ze ook maandelijks betalen. De tarieven die de stad aanrekent zullen alleszins lager zijn dan die welke de NMBS toepast. Het bestuur onderhandelt nog over dat tarief met met parkeerbedrijf Apcoa.

Ook blauwe zone in stationsomgeving wordt uitgebreid

Ook in de Omer Vanaudenhovelaan, de Turnhoutsebaan, de Groenstraat, de Lazarijstraat, de Antwerpse straat en de zogenaamde pijpenkoppen in de binnenstad worden maatregelen genomen om wildparkeren in die straten tegen te gaan. Ze krijgen het statuut van blauwe zone waardoor ze in principe niet kunnen gebruikt worden door pendelaars.

Over het statuut van de Turnhoutsebaan is voorlopig nog niet beslist maar allicht zal ook daar de blauwe zone worden ingevoerd of de pendelkaart van kracht worden. In die straat zijn de laatste paar jaren een pak woonprojecten neergepoot en er kwamen nogal wat bedrijven zich vestigen. De bedrijvenzone Turnhoutsebaan is ideaal ingeplant, vlakbij het station en naast belangrijke uitvalswegen als de Citadellaan en de Fort Leopoldlaan.

2 comments

  • Een regelrechte schande! De werkenden worden weeral uitgebuit. De verfraaingen van zowel de stationsomgeving worden hiermee weeral voor een deel gefinancierd. De corebusiness van de nmbs, nl op tijd mensen van A naar B brengen is, zoals iedereen al jaren weet, echte bijzaak. Dat de stad Diest ook even in de portefeuille van de pendelaar wil zitten, is uiteraard meegenomen. In januari starten we met het nieuwe huisvuilophalingssysteem met weeral extra uitgaven (diverse zakken, snoeihout op aanvraag en waarschijnlijk tegen betaling)….
    De extra kosten, veroorzaakt door covid moeten toch ergens voor een deel gerecupereerd worden! Ecoredenen, balansen, veiligheid,…zullen als schijnargumenten op ons worden losgelaten, terwijl het in realiteit alle een vorm van belastingheffing betreft!

  • Bruibaker alias

    Hart en hersenen zijn buren maar vrienden worden ze nooit!

Geef een reactie