Een gans weekend feest in het Vinne

De voorbije twee jaar werden in het provinciedomein Het Vinne in Zoutleeuw herinrichtingswerken uitgevoerd. De werken zijn nu achter de rug en daarom organiseert het provinciebestuur van Vlaams-Brabant het eerste weekend van oktober een feest in het provinciedomein.

De twee voorbije jaren werd het Vinnemeer droog gepompt om saneringswerken uit te voeren. De waterkwaliteit was sterk achteruitgegaan, onder andere door het rotten van de takken en de boomstronken van het populierenbos dat er ooit stond. Het rottingsproces zorgde voor nutriënten en zuurstofverbruik in het water. De waterplanten verdwenen en vissen stierven.

In 2019 startte de provincie een grootschalige reddingsoperatie, met de financiële steun van de VLM. Het water werd via de grachten weggepompt en een gespecialiseerde firma verwijderde de boomstronken uit de bodem en voerde een grote hoeveelheid slib en rottend takhout af.

Het meer is nu echter weer helemaal volgelopen met grond- en regenwater. Vele vogels kwamen afgelopen zomer terug broeden en dat betekent de achtergebleven vissen vanuit de grachten zich terug verspreiden in het meer. Ann Schevenels, gedeputeerde voor de provinciedomeinen, vindt het tijd om dat nieuwe begin te vieren. Het eerste weekend van oktober staat een driedaags feestprogramma op de planning.

Vrijdag 1 oktober: Officiële opening van het ‘nieuwe’ meer (18.30 tot 22.30 uur)

Het feestweekend start met een schouwspel op het meer. Het wordt een theatraal concert met 6 klassieke musici, natuurgeluiden, tapdans en elektronica, in een compositie van René van Commenée met scenografie en coördinatie van Lieven Slabbinck/Divi-Divi

Reservatie verplicht via Feest in Het Vinne | Provincie Vlaams-Brabant (vlaamsbrabant.be)
Het aantal plaatsen is beperkt.

Na het schouwspel kan men nagenieten van een hapje en een drankje via foodtrucks en muziek van DJ AMARI

Zaterdag 2 oktober: Familiedag: Sfeer rond het Vinnemeer

Rond het meer kan men van 14 tot 18 uur deelnemen aan workshops, theater en animatie met als thema ‘water’.
Om 18 uur zet de Hagelandse Blaaskapel van Oplinter de avond feestelijk in.
Daarna is het aan het publiek met “Zingen in Het Vinne”.
Rond de sfeervol verlichte hoeve kan men terecht bij verschillende foodtrucks voor een natje en droogje.

Deelnemen is gratis en reserveren is niet nodig.

Zondag 3 oktober: Wandelzondag

Tussen 9 en 12 uur kan men vanuit Het Vinne vertrekken voor de eerste van de vier wandelzondagen van de provincie Vlaams-Brabant.
Tijdens de wandeling ontdekt de deelnemer het vernieuwde meer en verschillende mooie locaties in Zoutleeuw.

Tijdens zo’n wandelzondag kan men kennismaken met knooppuntenwandelingen.
Het concept van de wandelzondag is even eenvoudig en verrassend als een wandeling op die knooppunten. Eenvoudig omdat men bij de start een plan meekrijgt met de knooppunten erop. Verrassend omdat er onderweg voor iedere wandelaar iets lekkers te eten valt.

Inschrijven is verplicht via Wandelzondagen | Toerisme Vlaams-Brabant (toerismevlaamsbrabant.be)

Geef een reactie