Inwoners van Aarschot kunnen voortaan terecht in recyclagepark Messelbroek

De intercommunale afvalverwerker Ecowerf bedient vandaag 27 gemeenten in Vlaams-Brabant. Enkel de centrumsteden Aarschot en Diest hebben in het verleden gekozen voor een andere oplossing. Diest werkt samen met Limburg.net en in Aarschot koos het bestuur er destijds voor om, na een erg tumultueuze periode, een concessie te verlenen aan de groep Suez.

Te weinig capaciteit

Aarschot kon de laatste jaren het inwonersaantal boven 30.000 koppen tillen. Vanaf dat aantal is een stad wettelijk verplicht om twee recyclageparken te hebben. Er is echter niet alleen de wettelijke verplichting. Tijdens de lockdowns hebben nogal wat mensen hun huis een grondige schoonmaakbeurt gegeven en dat resulteerde onmiddellijk na die lockdowns in een stormloop op het recyclagepark. Het werd toen duidelijk dat de bestaande capaciteit voor afvalverwerking in Aarschot onvoldoende was.

Het bestuur ging op zoek naar een oplossing en dat resulteerde vandaag in een eerder opmerkelijke constructie. Burgemeester Gwendolyn Rutten en schepen van Leefmilieu Isabelle Dehond kwamen woensdagmorgen 1 september als eerste inwoners van Aarschot een lading papier en afval afleveren in het erg modern uitgeruste recyclagepark van Ecowerf in Messelbroek.

Tarieven identiek

Inwoners van Aarschot hebben voortaan de keuze. Ze kunnen nog tot 2025 terecht in het recyclagepark in Aarschot maar ze mogen met hun afval ook naar het park van Ecowerf in Messelbroek rijden. Ze kunnen hun huidige proximitykaart gebruiken om in Messelbroek binnen te kunnen.
De tarieven in beide recyclageparken zijn voor inwoners van Aarschot identiek. De betaalzuilen in Messelbroek zijn ondertussen aangepast zodat de bezoekers uit Aarschot hun bestaande DifTarrekening kunnen gebruiken voor het betalende gedeelte van het park. Als die rekening onvoldoende saldo heeft kan die ook ter plaatse opgeladen worden via Bancontact.

Op beide parken kan je terecht met dezelfde restfracties. Enkel luierafval wordt in Messelbroek niet ingezameld en in Aarschot wel. Volgens algemeen directeur van Ecowerf Jonathan De Witte heeft dat te maken met het gebrek aan infrastructuur in Vlaanderen, om die luiers te verwerken.

Nog geen volwaardig partner

Aarschot stapt voorlopig niet echt in als volwaardige partner bij Ecowerf. In deze fase is de stad enkel contractueel partner. Openbare instellingen zoals de stad Aarschot en de intercommunale Ecowerf kunnen zo’n contracten sluiten als er een significant voordeel is voor de inwoners. Dat is duidelijk het geval. Het recyclagepark van Messelbroek ligt bijna op de grens met Rillaar. Bovendien is het ook een zeer ruime en modern uitgeruste infrastructuur.

Het belangrijkste nadeel van die contractuele constructie voor inwoners van Aarschot is dat ze voorlopig enkel in Messelbroek terecht kunnen maar in geen enkel ander recyclagepark van Ecowerf. Voor de andere gemeenten die deel uitmaken van de intercommunale is dat wel het geval en volgens voorzitter van Ecowerf Rudi Beeken gebeurt dat ook effectief. Op de tarieven die je betaalt heeft dat geen enkele impact. Het systeem herkent je woonplaats en rekent het daar geldende tarief aan.
Op 20 oktober opent het nieuwe park van Begijnendijk. Voor een bepaald gedeelte van Aarschot zal dat allicht korter bij zijn. Voorlopig is dat echter nog geen optie.

Of Aarschot ook effectief helemaal instapt zal pas in 2025 duidelijk worden. Dan loopt de concessie-overeenkomst met Suez namelijk af. De uitbating van het bestaande recyclagepark van Aarschot kan dan eventueel overgenomen worden door Ecowerf maar het het uitschrijven van een nieuwe concessie is ook een optie.

Geef een reactie