Elf projecten in Schaffen komen in aanmerking voor buurtbudget

Het stadsbestuur van Diest startte dit jaar met de buurtbudgetten. Iedere deelgemeente en het stadscentrum mogen zelf beslissen over de besteding van een budget van 50.000 euro. De inwoners kunnen projecten indienen in de domeinen mobiliteit, gezondheid, groen, samenleven of sport. Alle voorstellen moeten duurzaam zijn en een positieve verandering ambiëren.

De inwoners van Schaffen kregen als eerste de kans om voorstellen in te dienen. Er kwamen elf projecten binnen die voldoen aan de omschrijving. Drie projecten willen de nieuwe recreatiezone Oosterlindeveld een extra zetje geven. De indieners willen daar graag een BMX-zone met een bloemenveld, een speelpleintje met toestellen en een picknickzone en een multisportzone voor de kleinsten realiseren.

De andere voorstellen: een schrijf- en leesplek in de bibliotheek, een voedselbos, een publieke barbecue, een openbare speelzone met speeltuigen in de Kalverbergstraat, pingpongtafels in het groen, een meet&greet zone op de Vleugt, zonnepanelen op het dak van ontmoetingscentrum Scafnis en een rolstoelfiets om met de ouderen een tochtje te maken.

Je kan de beschrijving en het kostenplaatje van alle projecten nalezen op deze website: https://diestdurft.be/topics/930

Het goedkoopste project is de rolstoelfiets. De indiener schaalt de aanschafprijs in op 8.404 euro. De twee duurste projecten zijn het BMX-parcours en de aanleg van een multisportveldje op het Oosterlindeveld. Zij hebben allebei de volledige schijf van 50.000 euro nodig.

Alle inwoners van Diest kunnen vanaf 1 september en tot 31 oktober stemmen op de drie projecten die zij het nuttigste vinden. Het project met de meeste stemmen moet binnen de twee jaar uitgevoerd worden. Als er na het winnende project nog geld overblijft van de schijf van 50.000 euro, kunnen ook andere projecten in aanmerking komen.

Volgend jaar mogen de inwoners van Webbekom en Deurne projecten voorstellen. In 2023 zijn Kaggevinne en centrum Diest aan de beurt. Molenstede sluit het rijtje af in 2024.

Geef een reactie