De Buitenkans, een school waar buiten sporten en spelen het ankerpunt is

De kleuters en de leerlingen van het vroegere GBS Molenstede mochten het nieuwe schooljaar beginnen in een wel erg bijzondere omgeving. De voorbije jaren werd er nieuw gebouwd en de gebouwen die toch bleven staan werden structureel gerenoveerd. Een nieuwe school dus maar die kreeg ook een compleet herdachte omgeving. Geen saaie betonnen pleintjes meer maar een groene speelzone, een speelbos en een multisportveld. Laten we wel wezen, het groen heeft nog wel wat zon en regen nodig maar ook geduld is een pedagogisch belangrijke kwaliteit.

Volgens schepen van gemeentelijk onderwijs in Diest Geert Cluckers is de nieuwe school geconcipieerd vanuit het gedachtengoed van het kind. Kinderen zouden veel efficiënter leren in de buitenlucht of als ze in beweging zijn. Het concept van deze school speelt in op dat idee en laat bijvoorbeeld makkelijk toe om buitenklassen te organiseren. Dat lijkt ons overigens ook een strak plan in een tijd waarin ventilatie een belangrijke component is in de strijd tegen een soms levensbedreigend virus.

De groene speelzone en het speelbos werden ingericht met een evenwichtsparcours, een palenbos, een duikelrek, een behendigheidsparcours, een klauterstam, een peperkoekenhuisje en een zandbak. Het multisportveld heeft een voetbal- en basketbalwand en een volleybal- en badmintonnet. Uiteraard is bij de school een comfortabele en veilige fietsenstalling opgetrokken. De leerlingen worden maximaal gestimuleerd om met de fiets naar school te komen.

Buiten spelen en sporten is het streefdoel maar af en toe zal het toch ook binnen moeten. De school ligt vlakbij de ook al nieuw gerealiseerde infrastructuur van ontmoetingscentrum ‘t Molenhuis. Daar is voldoende polyvalente ruimte beschikbaar. Molenstede heeft er dus een knappe cluster gebouwen bij.

Directeur Machtelt Mertens bevestigt de stelling van schepen Cluckers over de positieve impact van buitenlucht en ze heeft daar een toffe naam voor. Het frisse neuseffect zorgt er volgens haar voor dat de concentratie en de betrokkenheid van de leerlingen veel hoger ligt. De natuur stimuleert de verbeelding en de verwondering en dat is een belangrijke motivator om gemotiveerd bij te leren.

Een nieuw merk

Een nieuwe infrastructuur en en een nieuwe filosofie…ze kunnen maar moeilijk zonder een een rake merknaam met logo.
Het saaibekkende GBS Molenstede heet voortaan De Buitenkans, een merk met een goedgekozen dubbele verwijzing. Dat merk werd woensdagochtend bijeen gepuzzeld in de groene omgeving van de school. Het was meteen een buitenkans om al eens kennis te maken met de sport- en speelzone.

Geef een reactie