Gemeenteraad in Leuven vergadert opnieuw fysiek maar ook streaming wordt verbeterd

Vandaag, maandag 30 augustus zal de Leuvense gemeenteraad opnieuw fysiek doorgaan. De laatste keer dat dit gebeurde dateert al van maart 2020. Leuven was één van de eerste centrumsteden die volledig de digitale kaart trok omwille van de coronapandemie. Pers en publiek zijn wel nog niet toegelaten tot de zitting maar de vraag is of dat ook effectief nog ooit helemaal zal terugkeren. Je kan vanaf maandag de gemeenteraad optimaal meevolgen op leuven.be/gemeenteraad door middel van een nieuw audiovisueel systeem.

Tot voor de uitbraak van corona was de gemeenteraad enkel te beluisteren via een geluidsstreaming vanuit de Gotische zaal van het Leuvense stadhuis. Daar komt nu verandering in. Het  systeem zal sterk verbeterd geluid én beeld uitzenden vanuit de raadzaal aan thuisvolgend publiek. Dit gebeurt door camera’s die gekoppeld zijn aan de positie van de microfoons. Wanneer de microfoon aangaat, zal de camera inzoomen op de spreker. Ook nadien zal de zitting per afzonderlijk agendapunt te bekijken zijn op leuven.be/gemeenteraad. De Leuvense gemeenteraad wil, net als de rest van de stadsorganisatie, zo veel mogelijk inzetten op digitalisering. Het audiovisueel systeem in de raadzaal moet het besluitvormingsproces transparanter maken tot in de huiskamers van de inwoners.

Het audiovisueel systeem ondersteunt ook de raadsleden. Zij kunnen de agenda, de stemresultaten en de spreekklok bekijken op grote schermen in de raadzaal.

De commissievergaderingen blijven voorlopig nog wel digitaal doorgaan.

Geef een reactie