Burgemeester van Glabbeek Peter Reekmans gaat nieuwe goederenrecht terug draaien met politieverordening

Bij sommige nieuwsberichten krabt een mens zich al wat meer in de haren dan bij andere. Deze week kwamen de media met het opmerkelijke nieuws dat je voortaan je bal uit de tuin van je buur mag halen en je mag ook je kat gaan zoeken als die weg gelopen is. Over honden sprak het nieuwsbericht zich dan weer niet niet uit maar we nemen aan dat ook dat voortaan een optie is. Je moet wel eerst aanbellen maar als de buur in kwestie weigert mag je toch onvervaard het perceel binnenwandelen om het voorwerp of dier dat je kwijt bent op te sporen. Je mag ook gaan ronddwalen over terreinen die onbebouwd en niet afgesloten zijn, ten miste als er geen expliciet verbod staat.

Bij de VRT hadden ze er zelfs een prof van de KULeuven bijgehaald om dat allemaal uit te leggen. Het is komkommertijd voor de media en zo’n universiteitsprof verveelt zich toch maar wat in deze kwakkelende zomer, dachten wij.

In Glabbeek denkt burgemeester Peter Reekmans daar echter anders over. Volgens Peter Reekmans hebben nogal wat inwoners van zijn gemeente zich verslikt in hun koffie toen toen ze het nieuwsbericht hoorden. Terecht, vindt hij! Reekmans noemt het nieuwe goederenrecht je reinste bric-à-brac wetgeving waarbij elk gezond verstand ver zoek is. In de praktijk gaat dit voor heel wat discussies en problemen zorgen met landbouwers en particulieren, vreest de burgemeester. Hij denkt dat er ook een wildgroei aan verbodsborden op privéterreinen zal opduiken. Dat ziet het gemeentebestuur van Glabbeek niet zitten.

De gemeenteraad in Glabbeek zal daarom op 9 september een politieverordening houdende het verbod tot het betreden van private eigendommen goedkeuren. De gemeenteraad wil er op die manier voor zorgen dat het eigendomsrecht voor elke inwoner absoluut blijft. Overtreders hiervan kunnen gesanctioneerd worden met een GAS-boete.

In Middelkerke nam burgemeester Jean-Marie Dedecker ondertussen dezelfde beslissing als Glabbeek en ook gemeenteraadslid Hans-Kristof Carême van Open Bierbeek diende een vergelijkbaar voorstel in voor de gemeenteraad die volgende week doorgaat in Bierbeek.

“Als men in de Wetstraat absurde wetgeving doorvoert die het eigendomsrecht van onze inwoners bedreigt dan maken wij gemeentelijke reparatieregelgeving om de eigendommen van onze inwoners maximaal te beschermen en heel wat discussies of een wildgroei aan verbodsborden te vermijden in Glabbeek”, zegt Reekmans nog.

Geef een reactie