Hayabusa verdedigt wereldtitel skydiven in bizarre omstandigheden in Siberie

De vijf skydivers van Hayabusa, het topsportteam van defensie, zijn vrijdagmiddag in Zaventem op het vliegtuig richting Moskou gestapt. Dat was niet de eindbestemming van David en Andy Grauwels, Dennis Praet, Jeroen Nollet en Michele Silvi. Ze moesten nog met een aansluitende vlucht van Moskou naar het 3650 kilometer oostelijker gelegen Novosibirsk in Siberië. Daarna gaat het nog 200 kilometer met de wagen naar Tanay. Een plaatsje in het absolute niets. Het enige wat er wel is, is een dropping zone voor skydivers.

Het is in dit absolute gat van de Russische republiek dat godbetert het wereldkampioenschap skydiven plaats vindt. Niet alleen de bijzonder vreemde locatie doet de wenkbrauwen fronsen, ook de omstandigheden zijn bizar.

Wij gingen net voor het vertrek van de absolute favorieten voor goud nog even op de koffie in hun thuisbasis in Schaffen. David en Andy Grauwels, Michele Silvi en kapitein Luc Roskams legden ons in detail uit wat we kunnen verwachten.

Eerste belangrijke afspraak voor Michele Silvi

De belangrijkste uitdaging voor Hayabusa heeft overigens niks met de vreemde omstandigheden te maken. De integratie van Michele Silvi op de positie van David Grauwels was het afgelopen jaar het prioritaire werkpunt. David Grauwels was toch zowat het uithangbord van het team maar hij opteerde er vorig jaar om privé redenen voor, om te stoppen als een van de vier skydivers en de rol van cameraman op te nemen. Tanay 2020 zou zijn afscheid worden en daardoor zou er ook genoeg tijd zijn om een vervanger in te schakelen.

David kende de Italiaan Michele Silvi als een van de grootste talenten wereldwijd. Hij zou zijn rol perfect kunnen overnemen maar Silvi heeft de Zwitsers-Italiaanse nationaliteit. Defensie wilde na enig onderhandelen toch mee werken aan zijn inlijving in het Belgische leger. Dat is namelijk een voorwaarde om lid te worden van Hayabusa. Michele verkaste van het mooie Italiaanse Puglia naar een kamertje in het trainingscentrum in Schaffen. Hij ploeterde eerst drie maanden door de zompige omgeving van Arlon en mocht zich daarna een Belgische soldaat noemen en aan zijn opleiding bij Hayabusa beginnen. Tijdens een gesprek dat we op dat moment met hem hadden bleek al snel waarom hij al die inspanningen deed. Hij wilde absoluut wereldkampioen skydiven worden en in Italië zou dat nooit gelukt zijn.

Tanay werd vorig jaar echter afgelast. Dat was uiteraard een ontgoocheling voor David Grauwels. Die wilde de switch maken met nog een laatste wereldtitel. Niet dus. Meer tijd voor Michele zou je dan denken maar covid-19 besliste daar anders over. Het plan was om minimaal 650 sprongen te doen met de Zwitsers-Italiaanse Belg. De jongen heeft bakken talent en dat moest voldoende zijn om hem alle details van de rotaties te laten inoefenen. Het werden er uiteindelijk amper 350. De reden is simpel. Europa ging op slot voor covid-19 waardoor het trainingsoord van het team in het Spaanse Empuriabrava onbereikbaar was. Ook de geplande stages in Portugal en de VS gingen niet door. Uiteindelijk lukte het toch om naar Spanje af te reizen maar toen bleek het vliegtuig dat de jongens gebruiken, in onderhoud te zijn. Bovendien viel de Belgische zomer helemaal in het water waardoor het team ook niet in Spa kon trainen.

Fantasietje bij een landing op de DZ in Spa. Please, don’t try this at home

De vraag is of dat gebrek aan training een probleem zal zijn voor Michele Silvi. David Grauwels denkt dat het vooral een mentale kwestie zal worden. Technisch is de nieuwkomer bij de wereldtop. Vrijdagochtend bleek echter dat hij mentaal ook dik in orde is. Wat zijn verwachtingen waren, vroeg ik hem. “We gaan alleen maar voor goud”, zei hij daar kort op. Spanning en stress is iets wat de Italiaan niet lijkt te kennen. Zijn permanente eerlijke glimlach straalt optimisme uit. Maar hij koppelt dat aan een opvallend realisme en respect. “I have to do in one year what David did in the last twenty years”, zei hij. “This will only be possible with the tecnical and mental support of this great athlete”.

Belangrijke concurrenten goed voorbereid

De meeste concurrenten hebben natuurlijk hetzelfde probleem maar dat geldt niet voor de twee andere podiumkandidaten, de VS en Qatar. In de VS was de lockdown veel minder strikt en het weer was er ook veel beter. Zij hebben in eigen land verder kunnen werken aan de voorbereiding van Tanay. Ook Qatar heeft er ongetwijfeld voor gezorgd dat het skydiveteam in de beste omstandigheden kon trainen. Toch blijft het giswerk. In normale omstandigheden weten de teams van mekaar waar ze staan. Nu is dat niet zo. Er waren geen competities en er was onvoldoende feedback over de trainingsomstandigheden.

Grote twijfels over vliegtuig

Ook het type vliegtuig waar in Tanay mee gesprongen wordt baart zorgen. De L410 turboprop heeft een wat onconventionele deur en dat is een cruciaal element om veilig aan je oefening te kunnen beginnen. In West-Europa is geen enkel toestel van dat type beschikbaar. Daarom zijn de skydivers op eigen initiatief drie weekends met de wagen naar Tsjechië gereden waar wel zo’n toestel staat. Ze hebben op die manier zestig sprongen kunnen maken uit de L-410 turboprop. Dat zou een voordeel kunnen zijn tegenover de VS. Kapitein Luc Roskams denkt dat zij niet met dat toestel geoefend hebben. De Amerikanen zijn momenteel al in Tanay om dat euvel op te vangen maar het is ook daar bar slecht weer. Niet evident dus om te trainen.

 Foto: Aviation Safety Network archives

Er is echter een veel ernstiger vraagteken te plaatsen bij de L-410. Op 19 juni 2021 gebeurde er in Tanay een ernstig ongeval met dat type toestel. Daarbij kwamen de 2 piloten en 3 van de 17 inzittende parachutisten om het leven. De linkermotor van de L-410 viel uit tijdens het opstijgen. De piloot probeerde nog om terug te keren maar de kans dat zoiets lukt in die omstandigheden is relatief klein. Als er zo’n ongeval gebeurt worden alle toestellen van hetzelfde type aan de grond gehouden tot duidelijk wordt wat de reden van het ongeval was. De Russen hebben daar echter snel komaf mee gemaakt en de zaak administratief afgehandeld. Bij de atleten blijft er echter veel onduidelijkheid en onzekerheid over de betrouwbaarheid van de L-410.

A Let L-410UVP aircraft was destroyed in an accident after takeoff from Tanay Airfield, Kemerovo Region, Russia. The aircraft was operating the fourth flight of the day, carrying skydivers.
Preliminary information suggests the no.2 engine failed shortly after takeoff. The aircraft impacted a field when the pilot attempted to turn back.

Citaat Aviation Safety Network
Siberische Tanay behouden ondanks covid-19

De vraag blijft natuurlijk waarom het WK plaats vindt in een onooglijke infrastructuur in putje Siberië. De toewijzing verliep alleszins op een bizarre manier. Om een WK te mogen organiseren moet je toestemming hebben van de algemene vergadering van de FAI, de Fédération Aéronautique Internationale. Die leggen het voorstel daarna ter goedkeuring bij het WADA. David Grauwels van Hayabusa vertegenwoordigt de atleten in het orgaan dat de voorstellen voor de locatie mee goedkeurt. “Men heeft ons gevraagd of er iets tegen de kandidatuur van Tanay was”, zegt David. “Niemand heeft een bezwaar geopperd maar ook niemand ging ervan uit dat Tanay het zou halen. Iedereen dacht op dat moment dat er nog wel wat locaties zouden volgen. Uiteindelijk bleek Tanay de enige kandidaat voor de organisatie te zijn. Dat kwam dus als een complete verrassing maar er was geen weg terug.”

Corona zorgde wel nog even voor twijfels. Dat blijkt uit een communicatie van het FAI. Rusland was al niet de meest aantrekkelijke verblijfplaats in tijden waarin een pandemie de wereld in een omknelling heeft. Een onooglijk gat in het midden van nergens in Siberië is al zeker niet waar je op zo’n moment wil zijn als je met deelnemers uit alle windstreken samenwerkt. De Russische lobby is echter sterk genoeg gebleken. Het bleef uiteindelijk dus toch Tanay.

“Having reviewed the information provided by your organization and based thereon, we acknowledge your assessment that it would be legally or practically impossible to withdraw the Event from Russia or to reassign it to another country. Against this background, we do not consider the hosting of the Event in Tanay to be in violation of the Award”.

Het behoud van Tanay als locatie voor het WK heeft serieuze gevolgen. In de 4-way waarin Hayabusa uitkomt, nemen maar 10 landen deel. een aantal vaste deelnemers sturen gewoon hun kat. “Atleten met een amateurstatuut die na de competitie weer aan de slag moeten in hun job nemen het risico niet”, zegt David Grauwels. “Als het een beetje tegenzit met covid-19 kan je weken vast komen te zitten in Siberië.” Maar ook voor Hayabusa is de situatie zeer oncomfortabel. Enkel de vijf skydivers mogen mee. Er kan geen omkadering naar Tanay. Dat betekent dat de atleten alles zelf moeten doen. Er is geen begeleiding van defensie, familie en supporters zijn al helemaal uitgesloten. Kapitein Luc Roskams, al jaren de mentor van Hayabusa, moet de competitie dus in Schaffen volgen. Hij denkt dat de Russen wel eens verrassend uit de hoek kunnen komen voor het podium. In principe strijden België, de VS en Qatar voor de medailles. Frankrijk lijkt vooral in te zetten op de 8-way maar over Rusland lekt niks uit. Zij beschikken wel over het juiste type toestel en geen mens twijfelt eraan dat ze volop aan de bak zijn gebleven tijdens de opeenvolgende lockdowns. De bizarre omstandigheden spelen alleszins in hun voordeel.

Hopelijk kan Hayabusa eens te meer met een gouden plak naar België terugkeren. De jongens vertrekken onmiddellijk nadien met vakantie want er volgt nadien een bijzonder drukke periode. Het WK skydiven voor militairen in Qatar staat op de kalender in november 2021. Daarna begint de wereldbeker indoor en als die achter de rug is start de ploeg met de voorbereiding voor het volgende open WK in Arizona (VS). De Amerikanen zullen er daar alles aan doen om de titel in eigen land te pakken. Hayabusa zal daar zijn beste niveau moeten halen om hun onwaarschijnlijke reeks van wereldtitels te blijven aandikken. David Grauwels gebruikte die opeenvolging van wereldkampioenschappen en wereldbekers om Michele Silvi op scherp te zetten. “Vandaag heb je geen enkele gouden medaille op een wereldkampioenschap maar volgend jaar rond deze tijd kan je er vijf hebben”, gaf hij Michele nog mee.

De 4-way competitie in Tanay vindt plaats van 11 tot en met 14 augustus. Wij staan in direct contact met Michele Silvi en volgden de situatie op de voet. Je kan bij ons terecht voor alle uitslagen, foto’s en filmpjes van het WK Skydiven.

Geef een reactie