Historische catalpa in Diesters begijnhof valt om door drassige bodem

De wateroverlast van vorige week heeft nog een opvallend slachtoffer gemaakt. De gigantische historische catalpa die naast de schuur van het begijnhof in Diest staat is door de natte en onstabiele bodem omgevallen.

De boom is een van de meest zichtbepalende elementen in het begijnhof. Vorig jaar was er al eens een probleem met de catalpa. Toen scheurde een grote tak af. Schepen van Milieu Rick Brans heeft advies ingewonnen bij een boomchirurg. Die denkt dat de boom alleen nog kan gered worden door hem te laten liggen in zijn huidige positie.

Wij vroegen boomchirurg Bruno Lambrechts naar zijn opinie. Bruno is de man die een paar jaar geleden de monumentale eik van Kaggevinne redde. De boom leed zwaar onder overbemesting van de omliggende landbouwgronden. Bovendien was de grond rond de wortels helemaal vast gereden waardoor de regenwormen verdwenen. De boom kan dan nog nauwelijks zuurstof opnemen. Bruno Lambrechts haalde het grasveld rond de eik weg, maakte de ondergrond los en pompte er organisch compost en zuurstof in. Dat leverde op. De boom is te snel verouderd maar hij overleefde wel.

De boomchirurg bevestigt dat er een kans is dat de catalpa blijft leven door hem te laten liggen. Hij zit deels nog vast in de grond en dat kan zijn redding betekenen.

Op het pleintje waar de boom stond, vond in de maand augustus Vaderklap plaats. Er stonden acht doorzichtige tentbubbels waar papa’s met hun kroost een weekendje doorbrachten. Op een van de foto’s kan je zien waar de tentjes stonden omdat het gras er verdord is. Als de boom op dat moment gevallen was, was hij bijna zeker op een paar van de tentbubbels neer gekomen.

Geef een reactie