Zeer hoge vaccinatiegraad in Leuven, ook jongeren opteren massaal voor prikjes

Het resultaat in de grote steden is een van de sleutelfactoren om de vaccinatiecampagne succesvol te kunnen afronden. In het Hageland is vooral de situatie in Leuven belangrijk en die blijkt heel erg mee te vallen. Momenteel kreeg 90% van alle volwassen Leuvenaars een eerste prik en meer dan 78% is zelfs al volledig gevaccineerd. Ook bij de jongeren is er een grote opkomst om zich te laten vaccineren.

Meer dan 40% van de 12-tot-18-jarigen kreeg op deze korte tijd van uitnodiging intussen al een eerste vaccin en de komende weken staan er nog duizenden prikjes geboekt. Voor de leeftijdsgroep 12-tot-15-jarigen, die nu pas hun uitnodiging in de bus ontvingen, ziet het vaccinatiecentrum de boekingen ook vlot binnenlopen. Ook de besmettingscijfers onder de jongeren vertonen terug een daling. Leuven zit momenteel opnieuw bij de steden met het laagst aantal besmettingen.

Leuvenaars tussen 12 en 18 jaar krijgen ook Modernavaccin

Leuvenaars van 12 tot en met 18 jaar konden zich reeds laten vaccineren met Pfizer, maar vanaf nu is ook het Modernavaccin toegelaten voor deze leeftijdsgroep. Hierdoor is er meer keuze in vaccinatiemomenten, waardoor de vaccinatie van jongeren nog vlotter kan verlopen.

Leuvense 18-plussers die nog niet gevaccineerd zijn, kunnen ook kiezen voor het vaccin van Johnson & Johnson. Wie al een afspraak had voor een Modernavaccin mag bellen om dit te wijzigen naar eentje van Johnson & Johnson, waarvan je maar één prik nodig hebt. Er worden elke vaccinatiedag enkele momenten voorzien voor de vaccins van Johnson & Johnson. Ook voor Moderna zijn nog vrije momenten.

Meer dan 100.000 prikjes

De eerste prik in de Leuvense vaccinatiecampagne werd op 19 februari 2021 gezet. Vijf maanden en 80 prikdagen later, staat de teller op meer dan 100.000 prikken. Sinds de start van de campagne kon Leuven rekenen op honderden vrijwilligers, stadsmedewerkers, medische medewerkers en de eerstelijnszone Leuven. Per vaccinatieshift van vier uur zijn er zo’n 88 mensen aan de slag in de Brabanthal. Van verpleegkundigen en artsen die de vaccins zetten, verpleegkundigen, apothekers en laboranten die de spuitjes klaarmaken en artsen die toezicht houden, tot onthaalmedewerkers, helpdeskmedewerkers en parkeerwachters. Alle vrijwilligers samen namen al meer dan 4.000 shifts voor hun rekening, goed voor meer dan 16.000 uur aan vrijwilligerswerk.

Geef een reactie