Konikspaardjes in Webbekomsbroek trekken goed hun plan in verzopen habitat

In de Demerbroeken zijn de Shetlanders en de Galloways net voor de zware regenval weg gehaald. De omstandigheden in de site van de grote grazers is te slecht om de dieren er te laten rondzwerven. Zeker ook nadat er een tuimeldijk en een bres werden afgegraven in de Demerdijk aan de Kloosterbeemden in Zichem. Daardoor blijven miljoenen liters water in de Demerbroeken stromen. De Galloways zijn verplaatst naar de winterschuilplaats van Natuurpunt in Mechelen. De Shetlanders staan in het natuurdomein Catselt in Averbode en Molenstede. Daar hebben ze al eerder gestaan in kletsnatte periodes.

De landbouwers die nog vee houden op een aantal weides in het Webbekomsbroek hebben hun dieren ook op tijd kunnen evacueren. De Konikspaardjes die in het broek in alle vrijheid rond zwerven, zijn dan weer niet verplaatst. Ze hebben het voorlopig nog naar hun zin in hun eigen habitat die weliswaar stevig ondergelopen is. De paarden hebben een aantal hoger gelegen plaatsen gevonden waar ook voederbakken staan. Zij trekken voorlopig hun plan. Er staan twee kleine kuddes met Konikspaardjes in het gebied. Een kudde bestaat uit zes merries en een hengst, de tweede kudde zijn twee merries met twee hengstveulens en een ruin. De dieren zijn eigendom van Agentschap Natuur en Bos en van Natuurpunt.

Geef een reactie