Opvangbekkens kunnen situatie op Demer onder controle houden, Melsterbeek in Geetbets op alarmdrempel

Het Hageland krijgt momenteel een pak nattigheid te verwerken maar de opvangcapaciteit van de wachtbekkens lijken net te volstaan om dramatische situaties te vermijden. Enkel in Geetbets staat de vervuilde Melsterbeek op het alarmpeil.

VMM meldt dat de regenzone die nu al dagen een deel van het land onder water zet, een beetje is opgeschoven en nu stationair blijft hangen over het centrum en het oosten van ons land. In het westen blijft het meestal droog. Vanavond kan nog een bui of wat regen vallen. In de loop van de nacht wordt het droger.

De recentste neerslagverwachtingen van het KMI tot vanavond worden hieronder getoond. In de provincies Limburg en Luik krijgt het westen van beide provincies het meeste neerslag. In Antwerpen en de beide provincies Brabant is dit het oostelijk deel. Het is wel opvallend dat het meeste regen momenteel in Namen en in Vlaams-Brabant valt.

Tot en met donderdag 15/7 (20u) verwacht het KMI een neerslagtotaal van de volgende grootorde in onderstaande provincies:

– Antwerpen : 5-50 mm
– Brabant : 10-60 mm
– Henegouwen : 2-30 mm
– Limburg : 15-40 mm
– Luik : 20-50 mm
– Namen : 20-70 mm
– Luxemburg : 20-40 mm

VMM meldt kritieke overstromingen op aan aantal onbevaarbare waterlopen in het Demer- en Maasbekken en sluit bijkomende kritieke overstromingen langs enkele waterlopen in het Demer-, Dijle- en Netebekken in de loop van de dag niet uit.

In Rummen en Geetbets heeft de Melsterbeek het alarmpeil bereikt en in de loop van de dag zal het water nog stijgen tot boven dat peil. De Melsterbeek kwam eerder al negatief in het nieuws omdat ze een opmerkelijk hoge PFOS-waarde heeft. Als de beek overstroomt is dat dus slecht nieuw voor de omliggende gronden. Momenteel zijn in Geetbets een aantal straten afgesloten. Onder meer de Hogenstraat, de Borgloonstraat, de Oppenstraat, de Lutzestraat, de Dorpsstraat, de Broekstraat en de Biesemstraat zijn niet meer bereikbaar.

Op de bevaarbare Demer (afwaarts Diest) is het waterpeil momenteel overal boven de prewaakdrempel gestegen. In de loop van de dag komt er allicht een overschrijding van de waakdrempel in Aarschot en in Betekom.  De alarmdrempel zal allicht niet bereikt worden aangezien er nog voldoende bergingscapaciteit overblijft in de wachtbekkens om de afvoer naar de Demer af te toppen. Het niveau van de inlaatsluis K30 in het Webbekoms Broek staat momenteel op ongeveer 20,30 meter. Het maximum bedraagt 22,50 meter. Het niveau in het opvangbekken is dus bijzonder hoog maar het volstaat allicht om deze kletsnatte periode zonder dramatische gevolgen door te komen. De hoge waterpeilen in het afwaartse stuk van de Demer zullen zeker tot na het weekend aanhouden.

Verwachte waterstanden in Zichem
Verwachte waterstand in Betekom

One comment

Geef een reactie