Tijdelijke houten wielerpiste wordt belevingsplek in centrum van Leuven

In Leuven wordt hard gewerkt aan de nagelnieuwe podiumkunstencentrum. Die komt op de Hertogensite, een immens terrein in het stadscentrum waar eerder het nauwelijks gebruikte Sint-Pietersziekenhuis werd afgebroken. Die site moet uitgroeien tot een plaats vol dynamiek en creativiteit maar er zullen nog een paar jaren overgaan voordat we zover zijn.

Ondertussen is er plaats voor opmerkelijke tijdelijke projecten. Velodroom bijvoorbeeld. Dat is een echte houten wielerpiste die omgord is door toffe plekjes voor ontmoeting en ontspanning. Veldroom is een artistieke installatie maar je kan er ook effectief op fietsen. Tegelijkertijd is het een inspirerende site voor de buurt of voor bezoekers van de stad.

De constructie sluit perfect aan bij de komst van het WK wielrennen in september en bij Leuven als Europese Sportstad 2021. Ze werd vorige week ingereden door wielrenners Sander Armée (op de coverfoto), Kenneth Van Rooy en Thimo Willems en de Leuvens schepen van cultuur Denise Vandevoort en schepen van ruimtelijk beleid Carl Devlies.

Voor iedereen

Het centrum van het project Velodroom is de houten wielerpiste maar er zijn veel meer mogelijkheden. Velodroom is ook een ontmoetingsplek voor de buurt. Buurtbewoners en lokale handelaars kunnen hier zelf initiatieven ontplooien, zoals een buurtdrink, een buurttuin of een barbecue. Leuvenaars en hun vrienden kunnen bij Bar Vélo iets komen drinken. Je kan hier komen fietsen, skeeleren, bladen en spelen. Het stadsbestuur zal er ook zelf evenementen organiseren, onder meer de expo Allez, Allez! Koers in Leuven, het circusfestival CIRKL of de dansvoorstelling Drumming van Anne Teresa De Keersmaeker/Rosas zijn er gepland. Uiteraard kunnen ook andere verenigingen en organisaties hier iets op touw zetten: een dansnamiddag in de rotonde van Velodroom, kleine muziekoptredens, theater, leesclubs, een fietswedstrijd, Tai Chi of Yoga. De kalender van Velodroom staat open voor alle vragen en initiatieven. Je kan die kalender raadplegen op velodroomleuven.be.”

Goed voor de Benedenstad

Velodroom zal ook meer zachte mobiliteit in de hand werken. Het moet bezoekers aanmoedigen om met de fiets naar de Benedenstad te komen. De tijdelijke belevingsplek is een voorbode van de slimme stap- en trapverbindingen op de Hertogensite en een knipoog naar het WK Wielrennen: Velodroom speelt een glansrol in het koersgebeuren dat in september Leuven zal inpalmen.”

Helpende handen

Velodroom is gebouwd door vele helpende handen. Het kunstenaarsduo Elke Thuy en Bruno Herzeele werkte hiervoor nauw samen met collectif dallas en een aantal mensen van de stadsploeg.

Velodroom blijft staan tot het najaar van 2023. Dan starten op deze locatie archeologische opgravingen. Ze effenen het pad voor de bouwwerf van het nieuwe podiumkunstengebouw. Dat gebouw vormt vanaf 2027 samen met de Romaanse Poort, de Predikherenkerk en de omliggende nieuwe pleinen de podiumkunstensite, het nieuwe culturele hart van de Benedenstad.

Praktisch

  • Van 10 juli 2021 tot september 2023
  • Brusselsestraat, op het perceel van het voormalig Sint-Pietersziekenhuis, naast de Romaanse Poort
  • dagelijks toegankelijk / Bij evenementen kunnen tickets of reservaties nodig zijn.
  • pop-upbar Vélo is open op donderdag en vrijdag, van 17 tot 22 uur en op zaterdag en zondag, van 13 tot 22 uur

One comment

  • Mertens Edwin

    Tekort aan studentenkoten , ze breken een ongebruikt ziekenhuis af voor er dan een vracht planken op te nagelen , prachtig opgelost zou ik zeggen !

Geef een reactie