Delhaize wordt exclusieve uitbater van Foodmaker restaurants

Covid heeft de aandacht voor een gezonde levensstijl versterkt en gezonde voeding is daar een sleutelelement in. De vraag naar gezonde voeding en maaltijden is het afgelopen jaar duidelijk gestegen. Die trend is een troef voor Foodmaker, het bedrijf van Lieven Vanlommel dat gezonde voeding op een makkelijke manier dicht bij de klant wil brengen.

Foodmaker start met de opening van een reeks restaurants en dat doen ze samen met supermarktketen Delhaize. Delhaize wordt zo de exclusieve operationele uitbater van het restaurant-concept van Foodmaker. Dit jaar komen er nog drie nieuwe restaurants en vanaf volgend jaar willen de twee structurele partners de opening van vijf nieuwe Foodmaker-restaurants per jaar inplannen. Delhaize wordt zo de exclusieve “hoofdfranchisenemer” van het Foodmaker restaurant-concept in België en Luxemburg en zal instaan voor de uitbating en de verdere ontwikkeling van het netwerk. Op dit moment loopt al een pilootproject in Foodmaker Bascule (Ukkel).

De nauwere samenwerking tussen Delhaize en Foodmaker komt niet zomaar uit de lucht gevallen maar is gebouwd op een lsamenwerking van meer dan tien jaar. Vandaag vindt de klant al Foodmakerproducten in de 826 Delhaizewinkels en online via Delhaize.be. Dankzij de 150 Foodmakersaladebars kunnen Delhaizeklanten hun eigen slaatje samenstellen. Het aantal saladbars in Delhaizewinkels blijft overigens verder uitbreiden.

Duidelijke rolverdeling

Er is een duidelijke rolverdeling tussen beide partners. Foodmaker staat in voor de inrichting van de restaurants volgens hun look en feel en blijft focussen op innovatie en gezonde gerechten van het veld tot in de restaurants.  

Delhaize staat in voor de uitbreiding van het bestaande netwerk van restaurants naar nieuwe locaties in België en Luxemburg. Daarvoor zoekt Delhaize zelfstandige uitbaters die op hun beurt zullen instaan voor de dagelijkse leiding van de restaurants.

Delhaize mikt in een eerste fase op acht nieuwe restaurants de komende twee jaar. De eerste openingen volgen in Brussel-Noord in het gebouw Covent Garden gehuurd door de Europese Commissie en in bedrijvenpark in Mechelen in het najaar van 2021. Daarnaast heeft Delhaize enkele interessante locaties in het vooruitzicht voor 2022 waaronder de nieuwe hoofdzetel van BNP Parisbas Fortis in Brussel.

Focus op business-locaties

Delhaize en Foodmaker willen ook de thuis- en kantoorbezorgmarkt testen door middel van verschillende projecten waarbij ze gebruik maken van hun netwerk van winkels en restaurants. De huidige leveringstest verloopt via een aangesloten winkel en via het Bascule- Foodmakerrestaurant.

Foodmaker en Delhaize focussen op zakelijke omgevingen gezien de veranderende markt van de bedrijfscatering. Beide partijen geloven dat er meer vraag zal zijn naar gezonde voeding die gemakkelijk, snel en aan een interessante prijs ter beschikking kan gesteld worden.

Foodmaker en het Hageland

De biovelden van Foodmaker liggen overigens in een prachtig stukje natuur bij Diest. De biologische kruiden en groenten die het bedrijf gebruikt worden elke dag met veel passie verzorgd door bioboer Mark. In 2020 werd er 50 ton zoete aardappel geoogst, die Foodmaker dus niet meer moet importeren uit Midden-Amerika. Dat leverde het bedrijf het certificaat van biocyclische vegan landbouw op. Zo zijn er maar drie in België.

Foodmaker heeft overigens nog een band met het Hageland. CEO Lieven Vanlommel is een oud oud klasgenoot van TV-kok Jeroen Meus die in Schoonderbuken woont. Jeroen Meus ontwikkelde speciaal voor Foodmaker een Dagelijkse Kost maaltijdbox. Die kan je online bestellen maar je vindt de box ook in de winkels van Delhaize.

Delhaize zoekt zelfstandige uitbaters die in het concept willen meestappen. Kandidaten kunnen contact opnemen via mail : expansion@delhaize.be.

Geef een reactie