Koninklijke sprint geprogrammeerd in de schaduw van de basiliek

De kans dat we Remco Evenepoel in de leiderstrui van de Baloise Belgium Tour door het Hageland zien fietsen volgende vrijdag, is erg groot. Net zoals vorige zondag in de Elfstedenronde, reed de kopman van Deceuninck Quick Step de tegenstand woensdag, in de eerste rit helemaal van de vroegere Ronde van België, aan flarden. Een van de twee zandzakjes die de laatste twintig kilometer nog aan zijn wiel hingen, Robbe Ghys, kon Evenepoel uiteindelijk kloppen voor de ritoverwinning maar door de bonificaties onderweg staat hij toch al redelijk stevig aan de leiding van het klassement.

Vandaag is er een tijdrit en de kans dat iemand de huidige Evenepoel daarin klopt is miniem. In principe diept hij de kloof zelfs nog wat uit en staat straffe Remco dan al op een zucht van eindwinst. De ritten naar Scherpenheuvel en Beringen zijn vlak. Het sterke blok van Deceuninck Quick Step (DQS) moet dat kunnen controleren. Enkel de Ardennenrit van zaterdag is stevig maar dat moet Evenepoel in zijn huidige vorm aankunnen.

Lastig puistje voor de finish

De Baloise Belgium Tour werd door velen gezien als een voorbereiding voor de sprinttreintjes in de Tour. Onder meer de rit van Gingelom naar Scherpenheuvel is uitgetekend om te eindigen op een koninklijke sprint! Onderweg liggen er nauwelijks hindernissen op het parcours en de laatste drie kilometer gaan over een brede en kaarsrechte weg. Betere omstandigheden om een spurt uit te lokken kan je nauwelijks bedenken. En toch is er een klein puistje op al deze gaafheid. Net voor de laatste drie kilometer moet het peloton zich ongeveer 700 meter omhoog wringen op de Dongelstraat. Een normaal geoefende fietser moet daar toch al even stevig op de pedalen trappen maar voor profs is dat een niemendalletje. Zeker nu het asfalt er piekfijn geborsteld bijligt. De Dongelstraat is echter zeer smal en daar schuilt toch enig gevaar in. De spurters zullen zich op voorhand goed moeten positioneren want eenmaal na de afslag naar rechts richting Scherpenheuvel gaat het allicht snoeihard en is de kans om op te schuiven beperkt. De renners passeren een aantal keren op dat kritieke punt. Ze kunnen de risico’s dus goed inschatten.

Hoofdrolspelers voor verwachte koninklijke spurt

In het peloton van de Baloise Belgium Tour rijden een pak topspurters mee die ook in de Tour aan de bak moeten. Die komen namelijk op dit moment in geen enkele andere grote wedstrijd aan de bak terwijl ze hier twee ritten aangeboden krijgen die gemaakt zijn voor een keiknappe sprint. De ZLM Tour werd afgelast en in de Ronde van Zwitserland hebben ze geen enkele spurtersetappe ingepland.

In principe stond er een soort wereldkampioenschap voor spurters op de affiche in Scherpenheuvel. Caleb Ewen, Sam Bennet en Tim Merlier zijn momenteel de absolute toppers in dat segment. Bennet raakte echter licht gekwetst en geeft forfait. Hij wordt vervangen door Mark Cavendish. Die kan rekenen op ‘s werelds beste lead-out Michael Morkov. Het zou wat zijn mocht dit monument van de koers zijn collega’s er nog eens opleggen in het Hageland.

Zonder Bennet staat de katterappe Caleb Ewen met een vette stip als topfavoriet genoteerd. Pocketman Ewen is typisch iemand die in extremis nog wat plaatsen kan recupereren, mocht hij op de Dongelstraat ingesloten geraken.

Tim Merlier breekt dit jaar echt door als internationale topspurter. Vorige zaterdag werd hij negende in Dwars door het Hageland en zondag won hij in een spurt met Mark Cavendish de Elfstedentocht. Een goede generale repetitie dus.

Jumbo Visma heeft Dylan Groenewegen in de rangen; Groenewegen moet na zijn schorsing op zoek naar zijn snelste benen. In Scherpenheuvel is hij op dat vlak op de ideale plaats. Er zijn er in het verleden wel meer die hier hun benen hebben terug gevonden. In zijn geval zal dat dan geen wonder zijn, al kan een schietgebedje er wel af uiteraard.

Ook Pascal Ackerman van Bora-Hansgroheis op zoek naar zijn snelle benen. Geen Peter Sagan in die ploeg overigens, wel zijn broer Juraj.

Bij Alpecin-Fenix moeten ze kiezen. In principe is Tim Merlier het speerpunt maar Jasper Philipsen is uiteraard ook een kandidaat winnaar.

Als de koninklijke spurt er komt zal Europees kampioen Giacomo Nizzolo (Qhubeka Assos) zich zeker mengen. Net als Timothy Dupont ((Bingoal Pauwels sauces) en Nacer Bouhanni (Team Arkea)

De doortocht in het Hageland

Na de start in Gingelom haast het peloton zich naar het Hageland. Dat wordt een trip langs de mooiste plaatsjes in onze regio. Het is nergens echt lastig maar in het Hageland is het ook nooit echt vlak. Via Landen, Zoutleeuw en Geetbets komen de renners naar Kortenaken. Dan volgt een ommetje via Diest, Zelem en Tessenderlo naar Aarschot. Na die aanloop begint het peloton aan de plaatselijke rondjes die hoofdzakelijk op het grondgebied van Scherpenheuvel-Zichem uitgetekend zijn.

Rondjes rond de basiliek

De eerste passage aan de finish tegen het snelste gemiddelde (46km/uur) staat in de tabellen vanaf 15.24 uur. De renners worden vanuit de Diestsestraat via het Albertusplein dwars door het toeristische centrum gestuurd. Aan de rotonde gaan de renners via de August Nihoulstraat in de richting van Schoonderbuken.

Het peloton gaat echter maar even over de Houwaarstraat. Ze slaan meteen rechts af naar de Oude Tiensebaan. Aan het kruispunt met de Mannenberg gaan de renners rechtdoor over Keiberg. Via Weg Messelbroek gaan ze daarna naar de Pater Richard Van De Wouwerstraat, de Markt en de Kranenburgstraat naar de Steenweg Diest.

Via Steenweg Diest komt het peloton aan de Dongelstraat. Daar gaan ze naar boven om op de Dongelstraat richting aankomst te gaan.

De derde rit start in Gingelom om 12.30 uur. De finish wordt begroot op 16.25 tot 16.47 uur.


Geef een reactie