Vernieuwd ontmoetingscentrum ’t Molenhuis versterkt sociaal weefsel in Molenstede

In Molenstede werd vrijdagavond ontmoetingscentrum ’t Molenhuis opnieuw geopend. Of tenminste toch het laatste gedeelte ervan. De eerste fase van het centrum werd al in 2015 afgerond. Dat ging toen over de renovatie van een gedeelte van de bestaande infrastructuur. Nu is ook de nieuwbouw klaar. Samen vormen die twee blokken een bijzonder goed uitgeruste infrastructuur waar de gemeenschap in Molenstede alle kansen krijgt om zich sociaal, sportief en cultureel te ontplooien.

Sint-Martens Latem aan de Demer

In 1955 werd in Molenstede een nieuw gemeentehuis gebouwd. Daardoor kwam het oude gemeentehuis, op de plaats van het huidige ontmoetingscentrum, vrij. De fanfare en de turnkring zagen meteen de opportuniteit en ze gingen hun werking verder zetten vanuit het oude gemeentehuis.

In 1964 gebeurde iets gelijkaardigs met de school. Ook die werd nieuw gebouwd en dus kwamen de oude klaslokalen leeg te staan. Bovendien fusioneerden de lokale scholen waardoor er nog meer ruimte vrij kwam. Het verenigingsleven maakte er graag gebruik van.

Molenstede kreeg op dat moment een enigszins mondain tintje. Het Grasbos trok wat beter begoed volk aan. “Sint-Martens Latem aan de Demer” noemde voorzitter van de beheerraad André Gijbels het. Er ontstond een bijzonder actief verenigingsleven in de gemeente en het gemeentebestuur wilde dat al die verenigingen over een deftige accomodatie konden beschikken.

Infrastructuur is een ding, een effectieve werking als ontmoetingscentrum is nog wat anders. Dat concept kreeg vlees aan de knoken samen met de fusie van de gemeenten. Naast lokalen voor de verenigingen kreeeg deelgemeente Molenstede een bibliotheek en een tentoonstellingsgalerij. Die moesten Molenstede laten uitgroeien tot een echt kunstenaarsdorp. Daar hoort zelfs een merknaam bij. Meulstee!

Intensief gebruik

Die ambitie werd nooit waarheid maar Molenstede bleef wel een zeer dynamisch dorps- en verenigingsleven ontwikkelen. De infrastructuur werd dus intensief gebruikt en er kwam sleet op. De zaak was ook aan modernisering toe. Op 17 november 2008 stelde het college van burgemeester en schepenen het studie- en architectuurbureau ESSA uit Diest aan als ontwerper voor een renovatie- en nieuwbouwproject. Dat werd uiteindelijk in twee fasen gerealiseerd. In 2015 werd de renovatie afgerond. Vorige week was de nieuwbouw klaar.

In die nieuwbouw werden onder meer een sporthal, bewegingsruimte, kleedkamers en een cafetaria ingepast. De sporthal heeft belijning voor verschillende volleybaltoepassingen, zaalvoetbal en badminton. Het scheidingsgordijn zorgt er mee voor dat de werking van de clubs naast mekaar kan gebeuren. De bewegingsruimte heeft een houten parketvloer, grote spiegelwand en een aparte berging.

Dorpskroeg en polyvalente ruimte

De nieuwbouw in t Molenveld heeft een opvallend sociaal gedeelte. Er is een goed uitgeruste polyvalente ruimte voor feesten en voorstellingen maar daarnaast is er ook de cafetaria die eigenlijk werd opgevat als dorpscafé. De naam van dat “sportscafé”, zoals uitbaters Jochen Ools en Jan Desaer het noemen, sleept een scheepsruim herinneringen mee. ’t Kroonrad was eerder ook de naam van de cafetaria in het vroegere ontmoetingscentrum. Daar is de geschiedenis van Molenstede deels geschreven, minstens toch verteld en alleszins enigszins bijgekleurd.

Jochen Ools staat al vanaf zijn zestiende in de horeca. Hij kent alle aspecten van het vak en die achtergrond geeft voldoende zekerheid om een eigen succesvol avontuur op te bouwen.

Jan Desaer kent dan weer zowat alles van bier. Hij is de bedenker en brouwer van Nonneke, zijn eigen biermerk. Nonneke wordt overigens van het vat getapt in ’t kroonrad.

Met Benjamin Vosters roert er een gediplomeerde chef-kok van de hotelschool Sint-Martinus in Herk-de-Stad in de kookpotten.

Tijdens de opening zagen wij een enthousiaste schepen van Ontmoetingscentra. Monique De Dobbeleer wil er werk van maken dat iedere deelgemeente over een infrastructuur beschikt waar de verenigingen een comfortabele en creatieve plaats vinden en waar de sociale cohesie kan groeien.

Schepen van Openbare Werken Bart Stals legde er de nadruk op dat het gebouw gerealiseerd werd met de modernste technieken. Het is milieu- en energievriendelijk en alle voorzieningen zijn perfect toegankelijk voor andersvaliden. Er is een volledig uitgeruste keuken, een ruime tapinstallatie en een compleet sanitair blok.

Een overzicht van de beschikbare accomodatie

Gelijkvloers:

  • Centrale inkomhal met trap en lift naar de verdieping
  • Feest- en evenementenzaal: 470 m² (op te splitsen in twee delen) Mogelijkheid tot het plaatsen van een modulair podium en theateruitrusting
  • Geluidsinstallatie
  • Aansluitend: tapgedeelte, keuken met koelcel, warm gedeelte, voorbereiding, afwasgedeelte
  • Feest/vergaderlokaal 104 m² met videoscherm en geluidsinstallatie; sluit aan op de keuken en kan verbonden worden met de Feest- en evenementenzaal
  • Toiletten
  • Polyvalent lokaal 83 m²
  • Douches en kleedruimten
  • Bergplaatsen voor meubilair
  • Sportzaal 574 m²; 1 groot volleybalveld, 2 oefenvelden, zaalvoetbal, badminton, basket
  • Cafetaria met binnenruimte, overdekt terras, keuken, tapruimte, technische ruimte en eigen sanitair


Verdieping:

  • Vier lokalen van elk 65 m² voor meeting, hobby, workshops; bergruimten, toilet
  • Bewegingszaal 229 m², met parketvloer, spiegelwand en kleed- en bergplaats

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.