LEGO blokken helpen om kinderen voor te bereiden op protontherapie in UZ Leuven

In het inter-universitaire protontherapiecentrum PARTICLE, op de site van UZ Leuven campus Gasthuisberg, krijgen kinderen die een behandeling met protontherapie ondergaan een bouwpakket met bouwblokjes van LEGO. Daarmee bouwen de kinderen de machine, de behandelingsruimte en de verschillende facetten van hun bestraling na.

Het gigantische bestralingstoestel dat rond hen draait terwijl ze alleen in een medische bunker liggen, kan de eerste keren beangstigend zijn. Door de setting zelf na te bouwen, weten de kinderen beter wat hen te wachten staat en raken ze vertrouwd met de verschillende stappen van hun behandeling. Daarnaast is de bouwset een leuke en toegankelijke manier om aan familie of vriendjes op school uit te leggen wat er in het ziekenhuis met hen zal gebeuren.

Professor Tom Depuydt, medisch stralingsfysicus in UZ Leuven en bezieler van het project: “De aantrekking van LEGO-bouwblokjes is van alle tijden. Met dit setje bouwen de kinderen een authentiek model van de IBA-bestralings­toestellen na. Het is belangrijk dat de kinderen rustig blijven tijdens de bestraling, om de behandeling zo nauwkeurig mogelijk te kunnen uitvoeren. Als ze minder angstig zijn omdat ze weten wat er gaat gebeuren, is er ook minder anesthesie nodig.”

Patiëntje Ella (12) was een van de eersten die de techniek gebruikte in het protontherapiecentrum. Naast de voordelen om beter vertrouwd te geraken met de imponerende omgeving was de set LEGO-stenen voor haar ook een nuttige tool om de tijd wat sneller te laten voorbijgaan.

Het educatieve spel is een initiatief van PARTICLE in samenwerking met IBA. Het spel kwam tot stand dankzij sponsoring van Run for Hope, Kiwanis Leuven & Kiwanis Durbuy.

Geef een reactie