Unieke groene habitat “Domein Bellefroid” vlakbij Leuven nu ook open voor publiek

Wandelen is momenteel immens populair en de kans dat dit ook na de pandemie deels zal blijven is reëel. Veel mensen hebben immers de schoonste plekjes van de regio ontdekt en zullen die ook blijven bezoeken. Er komen overigens nog regelmatig mooie wandelroutes bij.

Het stadsbestuur van Leuven stelde vorige week het tweede gedeelte van de route rond de vijvers van Bellefroid in Wilsele open voor het publiek. Je kan daardoor nu volledig rond de zuidelijke vijver van het domein wandelen.

Het domein bestaat uit twee grote vijvers en is 21 hectare groot, dat is 6 hectare groter dan de vijvers van de Abdij van Park.

Het stadsbestuur kocht die vijvers vorig jaar al aan van de privé-eigenaars. Het eerste stuk van het wandelpad werd toen al gerealiseerd. Schepen van openbaar groen Lalynn Wadera wil de fauna en de flora in dit stuk natuur zo goed mogelijk behouden en versterken. Vooral de noordelijke vijver heeft een grote natuurwaarde. Daarom blijft die afgesloten voor bezoekers. De stad installeerde wel kijkwanden om de vijver te kunnen bekijken. Er is op het domein een grote diversiteit aan vogels: eenden, ganzen, zwanen, uilen en spechten. Ook andere dieren hebben hier hun thuis: egels, marters, reeën en zelfs de bever. Met onder meer Natuurpunt en het Agentschap voor Natuur en Bos zal de stad ook een natuurbeheerplan opstellen. Daarin bekijkt ze hoe ze de fauna en flora van het domein kan versterken en welke recreatie mogelijk is. 

De stad plaatst ook nog infoborden en er komen ook twee totempalen. Begin juni zijn die klaar en dan volgt een officiële inhuldiging. Ondertussen kan je al wel gebruik maken van de paden.

Nuttige informatie

Je kan het Domein Bellefroid bereiken via een paadje achter de Sportschuur in Wilsele.
Adres: Brandweg 8 Wilsele

Waarnemingen

Je kan hier doorklikken naar de waarnemingen die genoteerd werden op de site Domein Bellefroid

Geef een reactie