Integratie in kudde Shetlanders geeft adoptiepaarden een nieuwe toekomst

De Shetlanders in de Demerbroeken zijn al een paar jaar lang een vertrouwd beeld voor wandelaars die door het gebied struinen. De dieren trekken zich niks aan van dat rondhossend volk en gelukkig is dat andersom ook het geval. Het is namelijk essentieel dat de paardjes bijvoorbeeld niet gevoederd worden. Ze zouden dan hun gedrag gaan aanpassen en dat zou op termijn een bedreiging zijn voor hun aanwezigheid.

De Shetlanders zijn ideale begrazers voor de ruige vlakte tussen Testelt en Zichem. Ze leven er ook nog in natuurlijk kuddeverband en die kudde functioneert in deze omstandigheden alleen als er een strikte groepshiërarchie heerst. De regels van de natuur gelden hier nog, al zijn de extreme kanten er af gevijld.

Shetlanders staan bekend als dieren met een zeer eigenzinnig karakter maar door hun kleinere gestalte zien veel mensen hen niet als bedreigend. Dat zijn ze ook niet. Wezens op twee poten en zonder staart horen niet echt thuis in hun concept. Vorig jaar was het wel even schrikken voor sommige wandelaars. Er bleken plots drie andere paarden van een ietwat hoger kaliber tussen de Shetlanders te lopen. De drie dieren leken zich overigens perfect te integreren tussen hun kleinere soortgenoten. Een goede bekende van de Demerbroeken leerde ons dat deze drie paarden afkomstig waren van Anime Luce, een herplaatsings-, adoptie- en revalidatieproject voor paarden dat in de Merodebossen in Herselt gevestigd is.

De drie dieren hebben een zwaar fysiek of mentaal trauma meegemaakt. Vaak laat men deze paarden inslapen of ze gaan naar het slachthuis. Maar drijvende kracht van Anime Luce Nele Snyers heeft er haar levenswerk van gemaakt om zulke paarden een nieuwe toekomst te geven. De basisfilosofie van Nele is om dieren helemaal terug naar hun natuurlijke manier van bestaan te brengen. De kudde is daarvoor essentieel. De paarden die bij Animu Luce staan kunnen 24/24 en 7/7 vrij rondlopen. Ze hebben een natuurlijke beschutting en schuilstallen. Hoefijzers bestaan niet in de wereld van Animu Luce en de paarden eten wat ze ook in de natuur zouden eten. En vooral, ze bepalen hun eigen spelregels. Zij regelen wie de kudde leidt maar zij zorgen er zelf ook voor dat de kudde beschermd wordt.

Je kan verder lezen na deze afbeeldingen

Steun Animu Luce

Wil je graag één van de paarden een extra steuntje geven? Dat kan!

Helpende handen

Heb je zin om de handen uit de mouwen te steken? Ook dat kan.

Succesvolle integratie

Dat is ook exact de manier waarop de Shetlanders in de Demerbroeken leven. Die vaststelling was de basis van het idee om een aantal paarden bij de Shetlanders te integreren.

Vorige week werden opnieuw twee geadopteerde paarden in de kudde van de Demerbroeken geïntegreerd. Dat gebeurde op een zeer doordachte manier. De adoptiepaarden bleven een paar dagen afgezonderd op een strook aan de schuilstal van Natuurpunt. De kudde werd op de strook ernaast gezet zodat ze mekaar konden ruiken en zien. De leider van de kudde eiste het recht op om de wacht te houden aan de afscheiding tussen de twee percelen, de rest stond veilig wat verderop. Het moment waarop de twee nieuwelingen effectief in de kudde komen is delicaat omdat de rangorde onder druk komt te staan. Wij mochten Nele Snyers volgen op het moment dat ze de integratie mogelijk maakte. Dat verliep vlot. Er was uiteraard wel wat spierballengerol, gestamp en gehinnik maar de kudde kwam vrij snel tot rust. Het leverde wel mooie beelden op.

De Demerbroeken hebben er twee bewoners bij die in een rustgevende omgeving hun eigenheid en hun vertrouwen kunnen weervinden.

De kudde volledig in evenwicht voor de integratie
De integratie verloopt erg vlot

Geef een reactie