Vaccinatiecentrum Den Amer schakelt over naar QVAX – 1/3 volwassenen kregen 1ste prik in ELZ Demerland

Vanaf volgende maandag 3 mei schakelt ook vaccinatiecentrum Den Amer in Diest over op de QVAXreservelijst, dat is de elektronische reservelijst van de federale overheid. QVAX is al enkele weken actief maar niet alle vaccinatiecentra ondersteunden dat systeem. Onder meer in den Amer hadden ze een eigen reservelijst met 65-plussers uit Bekkevoort, Diest, Halen en Scherpenheuvel-Zichem. Er stonden ongeveer 4000 mensen op die lijst en die zijn ondertussen bijna allemaal een eerste keer gevaccineerd of minstens uitgenodigd voor die eerste prik.

Daarom schakelen ze in Diest nu over naar de federaal gestuurde QVAX lijst. Die database is veel breder omdat alle volwassenen, zonder leeftijdsbeperking, zich kunnen aanmelden. Dat betekent echter niet dat gezonde jonge mensen plots zouden voorrang krijgen. De volgorde zoals die federaal werd vastgelegd, blijft nog steeds gelden, ook voor de reservelijst.

Hoe werkt QVAX?

Iedere volwassen Belg kan zich aanmelden op www.QVAX.be Je duidt aan op welke dagen en uren je beschikbaar bent om snel naar het vaccinatiecentrum te komen. Je engageert je dat je daadwerkelijk beschikbaar bent op die momenten.
Van zodra er een vrije plaats is in het vaccinatiecentrum die samenvalt met een van jouw opgegeven momenten krijg je een bericht via sms en/of e-mail. Het is belangrijk dat je hier snel op reageert en je afspraak bevestigt via het systeem. Als je niet op tijd reageert, heb je jouw kans gemist en wordt de volgende persoon op de reservelijst opgeroepen. Je moet dan opnieuw je beschikbaarheden invullen via je aangemaakte account.

Meer dan 28.000 mensen kregen eerste vaccin

In de eerstelijnszone Demerland kregen ondertussen (stand op 27 april) 28. 308 minstens hun eerste vaccinatie. Het valt overigens op dat de campagne in alle zes gemeenten gelijkmatig evolueert.

De cijfers per gemeente: (aantal + 18 jarigen die minstens 1 vaccin kregen)

  • Diest: 6458 | 32,43%
  • Scherpenheuvel-Zichem: 6621 | 34,37%
  • Bekkevoort: 1272 | 33,41%
  • Tielt-Winge: 2867 | 32,81%
  • Aarschot: 8360 | 33,18%
  • Begijnendijk: 2730 | 32,38%

Op dit moment worden mensen uit het geboortejaar 1952 uitgenodigd. Vanaf 10 mei kunnen mensen van het geboortejaar 1960 een uitnodiging in de bus krijgen.

Geef een reactie