Laatste vlucht van C-130 met staartnummer CH13 werd afscheid in mineur

Vorige maandag maakte de C-130 met staartnummer CH13 zijn laatste vlucht. Dat werd een absoluut minpunt. Geen afscheidsvlucht met een fly-by over het Hageland bijvoorbeeld, toch de regio waar het toestel als een vertrouwd fenomeen decennialang werd omarmd. Gewoon straigt-on van Melsbroek naar Bevekom. Omstreeks 11 uur landde het werkpaard van defensie op de Waals-Brabantse luchthaven. Daar stonden twee vrijwilligers de C-130 op te wachten. De ene was allicht een gepensioneerde militair, duidelijk op hogere leeftijd, de andere liep op sneakers en was in een pilotenvestje gestoken, petje met klep op het hoofd. Nonchalance troef dus. Minister van Defensie Ludivine Dedonder was er ook, geposteerd voor het verkeerde toestel. Het valt op dat zij zelfs niet vermeld wordt in het persbericht van Defensie. De Waalse politica heeft zich in deze zaak niet populair gemaakt bij de hogere legerleiding. Ze negeerde het advies van de stafchef van defensie die duidelijk maakte dat Melsbroek de betere oplossing was voor de C-130. Ludivine Dedonder moffelde dat advies eerst wekenlang weg en toen ze uiteindelijk gedwongen werd om het publiek te maken, negeerde ze gewoon de nota van vice-admiraal Hofman. Wij schreven er eerder dit artikel over.

De twee mannen die het toestel stonden op te wachten hadden een bordje meegenomen. “Welcome to the 1st wing historical center”, stond erop. De vraag is wat dat welkom eigenlijk betekent. Officieel wordt de C-130 op vrijdag 30 april overgedragen aan het War Heritage Institute (WHI). Dat instituut beheert zowat alle belangrijke militaire historische sites in België. Het WHI maar vooral haar administrateur-generaal Michel Jaupart, sleept echter een reputatie mee van slecht management en financieel duister beleid. Dat twijfelachtige management toont zich al in de keuze van de enige C-130 die België zal bewaren. De CH13 is helemaal niet historisch. Het toestel is amper 12 jaar in dienst bij de luchtmacht. Het kwam in 2009 de CH02 vervangen die door een brand onherstelbaar werd beschadigd. De CH13 heeft weliswaar 25.740 vlieguren maar die scoorde het als metereologisch vliegtuig bij het onderzoek naar orkanen. Het toestel kan dus wel tegen een windstoot en dat zal ook nodig zijn. Bevekom heeft namelijk helemaal geen geschikte infrastructuur om de C-130 in goede omstandigheden te bewaren. Een aantal andere historische vliegtuigen staan op die militaire site te verroesten en te verkommeren. Er is een vaag plan om er een effectief legermuseum uit te bouwen maar veel meer dan wat dure woorden en beloftes van gewezen defensieminister Flahaut is dat niet.

Defensie beschikt momenteel nog over vier andere C-130-vrachtvliegtuigen. Die blijven nog in dienst tot eind december van dit jaar. Na vijftig jaar dienst neemt de luchtcomponent dan afscheid van zijn C-130-vloot, die ooit twaalf toestellen telde. Op het tarmac van Melsbroek maken de C-130’s plaats voor de splinternieuwe A400M-vliegtuigen.

Geef een reactie