Burgemeester Manu Claes roept op om enkel in je eigen bubbel naar Scherpenheuvel te komen

Op 1 mei is Scherpenheuvel en dan vooral de besloten hof en de ring rond de basiliek in principe een wriemelde mensenmassa waar devotie en folklore, flanerende dagjestoeristen en sportieve recreanten ieder op hun manier even stil staan bij de diepere zin van het leven. Vorig jaar kreeg die creatieve osmose een koele spartaanse invulling. Er stonden nadars op de ingang naar de basiliek om mensen uit mekaar te houden. Wie toch even naar binnen wilde moest een opgelegde wandelrichting volgen. Mondmasker en afstand houden waren normatief opgelegd. De restaurants en de kraampjes bleven dicht. De duizenden bedevaarders bleven thuis. Verborgen voor het virus dat toen de samenleving nog stevig gijzelde.

We hebben ondertussen beter leren leven met het virus. De vaccinaties geven hoop. Toch blijft voorzichtigheid ook nu de norm. De besmettingscijfers blijven te hoog. Burgemeester Manu Claes van Scherpenheuvel-Zichem roept op om hoogstens in je bubbel naar de bedevaartplaats te komen. Hij vraagt ook om gespreid naar het bedevaartsoord te komen. Het is dit jaar nog niet aangeraden om per se op 1 mei of met Pinksteren een dankwoord te komen bidden.

De buitenbubbel is ondertussen aangedikt naar 10 mensen. Dat betekent geen processies en geen bedevaarten. Pastoor-deken Luc Van Hilst heeft die ook allemaal netjes van de website laten halen. Je vindt wel nog een reeks eucharistievieringen op de site van de basiliek maar Luc Van Hilst promoot al een paar weken het rozenkransgebed dat je iedere dag om 9 uur via livestream kan volgen op Eclips-TV.

Deken Van Hilst liet wel een soort erepoort voor de ingang van de basiliek inplanten. Samen met de kraampjes, die dit jaar wel open zijn, zorgt dat toch voor een aangenamer gevoel.

In principe zou zondag de Grote Trek aankomen bij de basiliek. De viering van de negentigste editie zal voor 2022 zijn. De organisatoren speelden nog even met het idee om een soort coronproof-challenge op te zetten maar het is voorlopig bij een voornemen gebleven. Op de facebookpagina van de bedevaart volgde geen bijkomende verklaring, allicht ook omdat de reactie niet overweldigend was.

Nog zo’n klassieker is de processie van Schoonderbuken. Ze moeten vanuit het vroegere gehucht amper een paar kilometer stappen maar daar gaat het niet over. De symboliek en de traditie zijn belangrijk. Maar dit jaar dus even niet. Toch eren ze in Schoonderbuken Maria in de Sint-Jozefskerk. Vanaf 10 uur en tot 12 uur kan je een gebedje prevelen en een kaars branden. Om 10.30 uur wordt er een rozenkrans gebeden. Er mogen maximaal 15 mensen samen in de kerk zijn en een mondmasker is verplicht.

Geef een reactie