Erfgoeddag duurt dit jaar een gans weekend en vaak ook langer

Erfgoeddag bestaat twintig jaar. Een jubileumjaar vieren in een periode waarin sociaal contact enigszins als fout ervaren wordt is niet evident. Maar toch staan er dit weekend toffe activiteiten geprogrammeerd. Dat zijn uiteraard bijna allemaal buitenactiviteiten of digitale activiteiten.

We vatten even samen wat je in de regio zoal kan gaan bekijken of meemaken.

In Diest kan je wandelen en digitaal kantkunstwerkjes bekijken

Familiekunde Vlaanderen regio Diest en Huis DIEvers organiseren wandeling “De Nacht”. Je kan die wandeling volgen aan de hand van een stadsplan dat je bij Toerisme Diest kan ophalen maar je kan het plan ook gewoon downloaden via deze link. Het parcours toont je hoe Diest er honderd jaar geleden moet hebben uitgezien. Het plan is doorspekt met griezelige verhalen over een weerwolf en nog een reeks andere mythes die de geschiedenis van Diest kleuren.

Je kan verder lezen na de afbeelding

Je kan de wandeling op 24 en 25 april maken maar dat hoeft niet absoluut. Al het materiaal blijft beschikbaar tot en met 23 mei.

Doe je het liever rustig aan, dan kan je een verzameling knappe kantkunstwerkjes met als thema “De nacht” online bewonderen. Je vindt de expo op www.kantinvlaanderen.be. De expo blijft online tot en met zondag 2 mei.

Nachtverhalen in de museumtuin

In Aarschot komen de oude personages uit de Aarschotse volksverhalen weer tot leven. Drie stadsgidsen vertellen je op drie verschillende locaties een spannend verhaal. De activiteit vindt plaats in de museumtuin op 24 april en is bedoeld voor alle leeftijden. Elk verhaal duurt ongeveer twintig minuten, de activiteit duurt in totaal ongeveer één uur. Inschrijven voor de nachtverhalen doe je door te bellen naar het Stedelijk Museum op 016 56 84 51. De activiteit gaat buiten door en begint op twee verschillende tijdstippen: 19:30 uur en 21 uur.

In de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Aarschot kan je gaan kijken naar een collectie nota’s en notitieboeken van geestelijken en schrijvende Aarschottenaren uit het verleden. Sommige historische snippers gaan zelfs terug tot de 16de eeuw! Voor die activiteit kan je echter niet meer inschrijven.

Digitale rondleiding in pastorie Tielt-Winge

De pastorie van Tielt-Winge in de Sint-Annastraat is één van de mooiste geklasseerde gebouwen van de gemeente. Sinds 1974 is het gebouw een beschermd monument. De pastorie werd gedurende jaren grondig gerenoveerd. Dat werk is intussen afgerond.

Het hoofdgebouw dateert uit de tweede helft van de achttiende eeuw . Het werd opgetrokken in traditionele baksteen met gebruik van ijzerzandsteen.

De pastorie onderging in de loop der jaren verschillende wijzigingen en verbouwingen. Voornamelijk het poortgebouw en wagenhuis waren bij de start van de restauratie in zeer slechte staat.

Het bestek voor een totaal renovatiebedrag van 1 339 246 euro werd in 2012 goedgekeurd door de gemeenteraad. Het Agentschap Onroerend Erfgoed besliste in 2013 dat het dossier in aanmerking kwam voor een toelage van ruim 900 000 euro. In 2017 konden de werken van start gaan.

Zowel het hoofdgebouw als de bijgebouwen (het poortgebouw en het wagenhuis) kregen een stevige opknapbeurt. Bij de restauratie werd de oorspronkelijke staat en typologie van het gebouw opnieuw hersteld. De plinten van het hoofdgebouw in ijzerzandsteen werden gerestaureerd naar de oorspronkelijke staat, de originele houten balken op de zolder bleven bewaard, het glas-in-lood-raam kreeg een nieuwe plaats toegewezen. Tijdens de werken werden ook oude muurschilderingen ontdekt. Die werden geïntegreerd in het ontwerp van het interieur.

De pastorie wordt binnenkort bewoond door de diaken van de parochie en zijn gezin. Het voormalige poortgebouw en wagenhuis zal door de kerkfabriek gebruikt worden voor vergaderingen, bijeenkomsten en catecheselessen.

Omdat het in tijden van corona niet mogelijk is om het gebouw fysiek te bezoeken en rondleidingen te organiseren ter plaatse, kan je de rondleiding digitaal bekijken, in samenwerking met de nv ERA Janssens & Janssens. Je kan deelnemen aan de rondleiding via deze link.

Ridderwandeling in Molenbeek-Wersbeek

De zes kilometer lange bewegwijzerde erfgoedwandeling in Molenbeek-Wersbeek toont je de mooiste natuur- en erfgoedplekjes van de deelgemeente. Je wandelt tussen de bloesems, langs holle wegen, waardevolle erfgoedsites, monumenten en gebouwen. Via de izi.TRAVEL-app ontdek je via een audiotour onderweg leuke weetjes, nachtelijke volksverhalen en lokale geschiedenis over je eigen streek.

De wandeling start aan de pastorij van Molenbeek-Wersbeek – Halensebaan 76. Je kan daar de QR-code vinden voor het downloaden van de tour in de izi-travelapp. Deze staat op het startbord van de wandeling op het grasperkje voor de pastorij.

Via de izi.travelapp vind je oude foto’s van de locaties, kan je de uitleg van de gidsen beluisteren, volksverhalen ontdekken uit de streek en meer informatie vinden over de 17 bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. De wandeling verloopt gedeeltelijk over onverharde paden. Voorzie gemakkelijke wandelschoenen die tegen een beetje modder kunnen. Er is gratis parkeerplaats aan het startpunt van de wandeling.

Meer info via deze link.

Deze activiteit loopt nog het ganse jaar.

Zoektocht | De nacht van het kasteel van Horst

De omgeving van het kasteel van Horst is een van de mooiste wandelplekjes in de regio. Tijdens het weekend van 24 en 25 april kan je de site verkennen met een tof zoekschriftje. Aan de hand van vragen en doe-activiteiten kom je heel veel te weten over het nachtelijke leven van ridders, jonkvrouwen en de Gravin Maria-Anna Van den Tympel. Op einde van de zoektocht wachten jou en je familie een leuke beloning.

Je kan de zoektocht doen vanaf zaterdag 24 april om 13 uur en tot zondag 25 april om 17 uur.

Geef een reactie