Vanaf zaterdag zware hinder voor treinverkeer in Hageland door megaspoorwerf

Vanaf zaterdag 3 april en tot en met 25 april start een gigantische spoorwerf in Limburg met Hasselt als spil van de werken. Die werken zullen ook zware impact hebben op het spoorverkeer in het Hageland. Op sommige verbindingen worden de treinen vervangen door bussen.

Combinatie van werven

Infrabel en de NMBS combineren zoveel  mogelijk werken om de periode met hinder beperkt te houden. Onder meer  de vernieuwing van het spoorrooster in het station van Hasselt, ETCS- en seininrichtingswerken en de afwerking van het 2de spoor over de brug van het Albertkanaal in Kuringen, de gefaseerde afwerking van de perrons in het station van Hasselt en de perronwerken in het station van Kiewit worden samen aangepakt.

Al deze werken zullen een grote impact hebben voor het treinverkeer van en naar Hasselt. NMBS zorgt voor een alternatieve treindienst en zet voor verschillende treinverbindingen vervangbussen in. Via de online routeplanner van NMBS kunnen reizigers nu al nagaan wat dit betekent voor hun traject.

Een overzicht van de belangrijkste werkzaamheden:
  • De perrons in het station van Hasselt worden verhoogd en krijgen een volledige make-over. Daarnaast wordt de tunnel onder de sporen vernieuwd met onder meer liften en roltrappen naar elk perron. In het kader van deze werken vernieuwt Infrabel gefaseerd de sporen en de ballast (steenslag)
  • Het spoorrooster “kant Aarschot” wordt aangepast en vernieuwd aan de in- en uitrit van het station in Hasselt. Het doel is om de spoorconfiguratie (spoorlijnen en wissels) eenvoudiger te maken zodat de treinen vlotter het station kunnen binnen- en buitenrijden met minder kruisingen tot gevolg. Deze werken verlopen gefaseerd over verschillende jaren en zijn afgestemd op de vernieuwingswerken in het station.
  • De bocht van spoorlijn 35 (Hasselt – Diest – Aarschot) aan de in- en uitrit van Hasselt wordt recht getrokken zodat treinen er vlotter zullen kunnen passeren. Op 25 april zullen deze werken voltooid zijn.
  • Aan de in- en uitrit van het station Hasselt (kant Aarschot) worden er ook sporen aangepast en vernieuwd zodat reizigers- en goederentreinen gedeeltelijk van elkaar kunnen worden gescheiden met het oog op een vlottere doorstroming en betere exploitatie van het treinverkeer. Midden mei zullen deze werken volledig voltooid zijn.
  • Op de spoorlijn tussen Hasselt en Aarschot zal Infrabel in april ook grote werken uitvoeren aan de seininrichting en de installatie van het Europese veiligheidssysteem ETCS. Er zullen onder andere funderings- en kabelwerken plaatsvinden. Er worden ook nieuwe seinen en seininrichtingskasten geplaatst.
  • Infrabel zal in deze periode ook een aantal overwegen vernieuwen. Onder meer de Nieuwstraat in Kuringen, de Pastoriestraat in Scherpenheuvel-Zichem en de Herseltsesteenweg in Aarschot.
Minder Hinder maatregelen

Om de hinder voor de reizigers zoveel mogelijk te beperken wordt er gewerkt tijdens de paasvakantie en heeft NMBS een alternatieve treindienst uitgewerkt.

Tussen Hasselt en Aarschot:

Van zaterdag 3 tot en met zondag 11 april zal het treinverkeer tussen Hasselt en Aarschot volledig onderbroken zijn. NMBS zet vervangbussen in. Deze bussen stoppen ook in de tussenliggende stations van Schulen, Diest, Zichem, Testelt en Langdorp.

Van maandag 12 tot en met zondag 25 april zal het treinverkeer tussen Hasselt en Diest volledig onderbroken zijn. NMBS zorgt voor vervangbussen, die ook stoppen aan het station van Schulen.

De IC-treinen tussen Tongeren en Gent-Sint-Pieters rijden 3 weken lang niet tussen Tongeren en Aarschot. Wie de trein wil nemen tussen Hasselt en Tongeren, kan dat doen met de IC-treinen van en naar Blankenberge, die uitzonderlijk rijden tot in Tongeren.

Tussen Hasselt, Tongeren, Luik-Guillemins en Maastricht:

De IC-treinen tussen Tongeren en Gent-Sint-Pieters rijden 3 weken lang niet tussen Tongeren en Aarschot. Wie van en naar Tongeren, Bilzen en Diepenbeek moet, kan uitzonderlijk wel de IC-trein van en naar Blankenberge nemen.

Via de online routeplanner van NMBS kunnen reizigers al zien wat dit betekent voor hun traject.

Geef een reactie