Twintig 17de eeuwse glasramen te bezichtigen in Abdij van Park

Abdij van Park stelt vanaf 4 mei 2021 haar gerestaureerde binnenruimtes permanent open voor het publiek. Voor de allereerste keer zal de collectie van de twintig teruggevonden virtuoze glas-in-loodpanelen uit de 17e eeuw samen te zien zijn in de kloostergangen van Abdij van Park.  

De Leuvense meester-glazenier Jan de Caumont maakte tussen 1635 en 1644 in totaal 41 gebrandschilderde glasramen. Leuven was een belangrijk glasproductiecentrum en Jan de Caumont werkte van hieruit aan opdrachten in het hele hertogdom Brabant. Na de Franse Revolutie kwamen de norbertijnenpaters in geldproblemen en ze verkochten hun glasramen. Die raakten verspreid over de hele wereld maar ook gefragmenteerd in verschillende panelen.

Volgens Jan Mertens, bestuurder Erfgoedsite Abdij van Park, waren er al zes middenpanelen terug in de abdij. Na veel opzoekwerk zijn de voorbije jaren veertien andere panelen teruggekeerd naar Leuven. De middenpanelen stellen elk een tafereel voor uit het leven van Norbertus, de stichter van de orde.

Onder meer voor de overzichtstentoonstelling ‘Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen’ worden de twintig centrale panelen teruggeplaatst. Bezoekers kunnen door de pandgang wandelen om de prachtige kleuren van de glas-in-loodpanelen te bewonderen.

Deze twintig middenpanelen doorstonden revoluties en wereldoorlogen en zijn vandaag nog intact. De verzameling van de  gebrandschilderde glasramen, en de bijhorende ontwerptekeningen zijn sinds 2018 erkend als Vlaams Topstuk.

De glas-in-loodpanelen maken deel uit van het expoparcours doorheen het klooster en zijn vanaf 4 mei te bezichtigen  tijdens de overzichtstentoonstelling ‘Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen’.

Geef een reactie