A400M tijdelijk naar vliegbasis Koksijde

Het nieuwe transportvliegtuig van defensie, de A400 M Atlas, is momenteel opvallend afwezig boven het Hageland. Daar is een goede reden voor. Het toestel werd vorige week gestationeerd op de vliegbasis van Koksijde. Dat gebeurde in het kader van een eerste grootschalige tactische luchttransportoefening op verplaatsing. De oefening in Koksijde bood de bemanningen en al het ondersteunend grondpersoneel de mogelijkheid om een brede waaier aan luchtbevoorradingsoperaties te oefenen. In principe was de oefening gepland in de woestijn van Arizona (VS) maar door covid-19 werd het uiteindelijk Koksijde. De naam van de operatie, Arizona Dream, is een knipoog naar die oorspronkelijke plannen.

De bemanningsleden maar ook het ondersteunend grondpersoneel moeten het vliegtuig nog beter leren kennen en gebruiken. Ze moeten het ook langdurig inzetbaar houden. De gebruiksvoorschriften en onderhoudsprocedures van de constructeur moeten daarom aangevuld worden met inzetprocedures op maat van de Belgische luchtmacht.

Het is voor de luchtmacht van het allergrootste belang dat het personeel in staat is het vliegtuig in te zetten ver van de thuisbasis, op een vooruitgeschoven operationele basis. De oefening in Koksijde was een eerste test om na te gaan of het juiste personeel en materieel aanwezig is om gedurende lange termijn vliegoperaties uit te voeren.

Gouverneur Carl Decaluwé van West-Vlaanderen, burgemeester Marc Vanden Bussche van Koksijde en fregatkapitein Philippe De Cock, commandant van het militair commando van de provincie West-Vlaanderen, brachten een bezoek aan het A400M-detachement. Op donderdag 25 maart 2021, de laatste vliegdag van de oefening, bracht generaal-majoor vlieger Thierry Dupont, commandant van de Luchtcomponent, een werkbezoek met aan zijn zijde zijn divisiechefs Operaties en Logistiek. Na een korte voorstelling van de oefening en een briefing over de vooruitgang van de operationele test- en evaluatiefase nam de generaal ruim de tijd om met de detachementsleden over hun ervaringen te praten. Het bezoek werd afgesloten met een korte vlucht in het nieuwe werkpaard van Defensie, dat over enkele maanden de C-130’s definitief vervangt.

Geef een reactie