Kunstenaar René Huybrechts krijgt straatnaam in Averbode

René Huybrechts, de kunstenaar die allicht de meest bekende brievenbus van Vlaanderen maakte, krijgt een straatnaam in Averbode. Die brievenbus in de vorm van een blote kont, lokte belangstelling uit gans Vlaanderen.

Het gaat over een nieuwe straat die wordt aangelegd op de hoek van de Vorststraat met Park Ter Heide. Daar komen 25 nieuwe wooneenheden, die gebouwd worden door de sociale huisvestingsmaatschappij Diest Uitbreiding.

Het is enigszins jammer dat de reputatie van deze getalenteerde artiest vooral verbonden is met een brievenbus die als knipoog bedoeld is. René Huybrechts is bijvoorbeeld ook de man die het standbeeld van Ernest Claes op het Sint-Jansplein in Averbode concipieerde. Het stelt de schrijver voor als tamboer van de fanfare De Sint-Jansvrienden, een werk dat hij maakte op vraag van Heemkring Averbode. Op datzelfde plein staat ook De Vredesvlam, een monument voor de slachtoffers van beide wereldoorlogen. De kunstenaar maakte dat in opdracht van het stadsbestuur naar een ontwerp van Robert Vandermeeren.

René Huybrechts werd geboren op 4 september 1941 en overleed op 13 maart 2014. Hij woonde op de Testeltsesteenweg samen met zijn vrouw Irma Dieltjens en de dochters Carine en Christel. Als kleine jongen al maakte hij houten figuurtjes. Hij ging naar de technische school in Tessenderlo waar hij de opleiding metaalbewerking volgde. Hij ontpopte zich al snel tot een zeer bedreven kunstsmid en legde zich toe op kunstwerken in ijzer en inox.

Burgemeester Manu Claes noemt René Huybrechts een zeer bescheiden, minzaam en goedlachse man met een sterke technische onderlegdheid, een grote vakbekwaamheid en een enorme zin voor detail.

René Huybrechts won in 2002 de prestigieuze Grand Prix de Wallonie. Hij stelde ook tentoon in de Galerie Thuillier in Parijs. In 2005 won hij de cultuurprijs van de stad Scherpenheuvel-Zichem. De suggestie om de straat naar hem te vernoemen kwam trouwens van de cultuurraad.

Geef een reactie