Staatssecretaris Sammy Mahdi bezoekt asielcentrum Peeterskasteel en maatwerkbedrijf De Vlaspit

Staatssecretaris voor asiel en migratie, Sammy Mahdi, bracht vorige dinsdag een bezoek aan het opvangcentrum in het Peeterskasteel in Scherpenheuvel-Zichem. Hij stapte ook binnen in het maatwerkbedrijf De Vlaspit.

Volgens Sammy Mahdi zijn er te veel vragen en frustraties onbeantwoord gebleven bij het openen van opvangcentra voor asielzoekers. Overal waar hij komt ziet hij veel solidariteit maar de lokale beleidsmensen willen wel weten waar ze aan toe zijn.

Daarom wil Sammy Mahdi de burgemeesters nauwer gaan betrekken bij het opvangbeleid. Om die strategie vorm te geven peilt de staatssecretaris naar hun mening. Hij laat een enquête versturen naar de burgemeesters van 82 gemeenten met een opvangcentrum in hun gemeente of stad. Ook zij die binnenkort een centrum opstarten of kortelings een centrum sloten krijgen de kans om hun ervaringen te delen. De burgemeesters hebben tot 13 april de tijd om de enquête in te vullen en het duurt een half uurtje om deze af te ronden. Er zijn vragen over hoe het is om een opvangcentrum op te starten, maar ook vragen hoe de samenwerking lokaal verloopt eens het opvangcentrum operationeel is.

Burgemeester Manu Claes ging mee op werkbezoek naar het asielcentrum van Scherpenheuvel en naar de Vlaspit. Hij apprecieert het initiatief van de staatssecretaris. Het is volgens hem goed dat ze in Brussel willen weten wat goed of minder goed loopt in de samenwerking bij de opvang van asielzoekers in België.

De Vlaspit was afgelopen jaren actief betrokken bij de activering van een paar asielzoekers uit het opvangcentrum. Dat gebeurt met tijdelijke stage-contracten. Sammy Mahdi en Manu Claes kregen van directeur Stefan Rutten informatie over de structuur en de aanpak van het bedrijf. Ze bezochten ook de productiehal waar kurk gerecycleerd wordt en waar kaarsen worden gegoten.

Geef een reactie