Leuven krijgt een begraafplaats met strooiweide voor dieren

Het stadsbestuur van Leuven heeft plannen voor de aanleg van een begraafplaats voor huisdieren. Die begraafplaats met strooiweide komt op een groen terrein naast de begraafplaats Diestseveld in Kessel-Lo.

Volgens schepen van zorg en begraafplaatsen Bieke Verlinden hebben ze in Leuven al langer veel aandacht voor rouw en verlies. Ook het verlies van een huisdier hoort daarbij, want afscheid nemen brengt altijd verdriet met zich mee. Voor veel kinderen is het overlijden van een huisdier vaak een eerste confrontatie met de dood. Eigen rituelen en rouwen zijn dan heel belangrijk om met verlies om te gaan en troost te vinden, aldus schepen Verlinden. 

De Vlaamse regelgeving staat slechts onder strikte voorwaarden toe om een huisdier te begraven in de eigen tuin. Maar zelfs als het dier aan de voorwaarden voldoet is dat niet voor iedereen een optie. Denk maar aan bewoners van een appartement of mensen die een woning huren. Sommige baasjes begraven hun huisdier ook liever op een begraafplaats dan in hun tuin. 

Het terrein naast de begraafplaats Diestseveld in Kessel-Lo is in feite de voormalige boomgaard van het klooster van de Maristen die tot nu toe niet toegankelijk was voor het publiek. De stad is eigenaar van dit perceel van 0,75 hectare groot en de ligging vlakbij een begraafplaats biedt heel wat voordelen. Bezoekers en stadsdiensten kunnen de bestaande faciliteiten gebruiken, zoals een rouwlokaal, parkeerplek, gereedschap en water. De begraafplaatsen zullen wel visueel en functioneel van elkaar gescheiden blijven, met grote groene bufferzones tussen het terrein en de omliggende woningen.

Groene begraafplaats

De plannen zijn nog niet getekend, maar er zijn al wel enkele voorstellen. Alleszins zal men rekening houden met het natuurlijke karakter van de plek. Het wordt zeker geen verharde ruimte, maar wel een rustige plek met bescheiden gedenktekens in een groene omgeving. Slechts een deel van het perceel wordt ingericht als dierenbegraafplaats, het grootste deel blijft een natuurlijke, groene zone. Op de begraafplaatsen in Leuven heeft men veel aandacht voor het gezond houden en laten floreren van de bodem en het groen. Die visie geldt ook voor het terrein waar de dierenbegraafplaats zal komen. Het doel is de natuurwaarde en de biodiversiteit van de plek nog te laten toenemen. Er komt ook een kunstwerk.

Wanneer de dierenbegraafplaats er komt, hangt vooral van de vergunningen af. Volgende winter zal men alvast starten met het aanplanten van bijkomende struiken en bomen.

Geef een reactie