Kost voor opvang van verwarde zonderling in Aarschot valt heel erg mee

Burgemeester van Aarschot Gwendolyn Rutten liet twee weken geleden een verwarde man onderbrengen in het driesterrenhotel ‘s Hertogenmolens. Hij werd daar 24/24 en 7/7 bewaakt door twee politiemensen. Daar was ook een goede reden voor. De man bleek een zware covid-19 besmetting mee te dragen. Die operatie leek een stevige euro te gaan kosten dat blijkt uiteindelijk heel erg mee te vallen.

De verwarde man was eerder door een begeleider van de NMBS in Aarschot uit de trein gezet omdat hij amok maakte en schijnbaar dronken was. Ook in het stadscentrum veroorzaakte hij daarna overlast en de politie pakte hem op. In de politiecel beweerde hij dat hij zich onwel voelde. Er was niet meteen een arts ter beschikking en dus bracht de politie van zone Aarschot hem naar het UZ Gasthuisberg. Ook daar zette hij de zaak op stelten en de artsen vonden hem niet ziek genoeg om hem in het ziekenhuis te houden. Hij werd terug opgehaald door de politie van Aarschot maar die konden hem maximaal 24 uur opsluiten.

De identiteit en de nationaliteit van de man waren op dat moment niet duidelijk maar er waren sterke aanwijzingen dat het over een Duister ging. Dat zou even later een probleem worden. Burgemeester Rutten kreeg namelijk ‘s avonds een telefoontje van Gasthuisberg. De man had positief getest op covid-19 en hij bleek zelfs een zeer hoge virale lading te hebben. Het kon dus mogelijk een superverspreider zijn.

Burgemeester Rutten probeerde nog even om de zonderling te repatriëren naar Duitsland maar onze oosterburen weigerden in eerste instantie omdat de man in isolatie moest blijven. De ganse keten aan opvanginitiatieven wilde wel meewerken aan een oplossing maar de situatie was zo specifiek dat ook dat geen soelaas bracht. Het ging ook over een EU-burger die je niet zomaar kan uitwijzen. Uiteindelijk zag burgemeester Rutten maar één zinvol alternatief. Ze wilde deze wandelende virustijdbom niet in de stad laten ronddwalen en dus werd hij geïsoleerd in een hotelkamer. In een tweede kamer zorgden twee politiemensen dag en nacht voor bewaking. Drank en eten kwam van het OCMW.

Kost voor opvang bedraagt amper 1300 euro

Uiteindelijk blijkt de kost van dit incident heel erg mee te vallen. Op vraag van gemeenteraadslid voor Vlaams Belang Nico Cresens gaf burgemeester Gwendolyn Rutten meer duiding over het dossier. De kostprijs bedraagt momenteel amper1300 euro.

Burgemeester Rutten geeft ook alle details over dat bedrag:

  • Hotel ‘s Hertogenmolens rekende 40 euro per kamer per nacht aan. Het gaat over twee kamers want ook voor de politiemensen werd een kamer afgehuurd.
  • Het OCMW stuurde een rekening van 110 euro voor de maaltijden en de drank.
  • Een arts maakte een ereloonnota van 45 euro
  • De cel en de combi waarin de man werd getransporteerd moesten gedesinfecteerd worden. Kostprijs 460 euro.
  • Het labo rekende 47 euro voor de testen.

De gepresteerde uren van de politiemensen zijn uiteraard de belangrijkste kost maar volgens burgemeester Rutten worden die niet doorgerekend naar het stadsbestuur. Korpschef Bart Van Thienen kwam ook even tussen in het debat. Hij benadrukte de goede samenwerking met het federale niveau en met de andere diensten.

Gwendolyn Rutten merkt op dat nog niet alle kosten verzameld zijn. Ons lijkt bijvoorbeeld de opname in Gasthuisberg nog wel wat euro’s te gaan kosten.

De man is na zijn isolatie uiteindelijk toch naar Duitsland gerepatrieerd. Hij werd overgebracht naar Aken. Hij zou de diensten ook bedankt hebben voor de goede zorgen. Gwendolyn Rutten wil wel de kosten van de ganse operatie terugvorderen van Duitsland.

Geef een reactie