Nieuwe troostplek aan de Dopkesboom in Wolfsdonk

Op zondag 7 maart wordt in Deinze een Vlaamse troostplek open gesteld. Maar ook in Wolfsdonk gaat diezelfde dag zo’n troostplek open. Het is de eerste van een reeks van vijf troostplekken op het grondgebied van Aarschot. De andere vier gaan in de maand mei open.

Troostplekken zijn een initiatief van vrouwenbeweging Ferm maar je hoeft niet noodzakelijk lid te zijn van die organisatie om een initiatief op te starten. Het initiatief kwam er omdat de pandemie zwaar weegt op de mentale weerbaarheid en een golf van verdriet en pijn door de bevolking jaagt. Het zijn meestal mooie plaatsen in het groen waar mensen rust en hoop kunnen tanken. De plekjes worden vaak gekenmerkt door een herdenkingsbord, een gedicht en een perk met bloembollen. Die symboliseren de veerkracht en de weerbaarheid van mensen.

Er zijn ondertussen meer dan 300 troostplekken in Vlaanderen. Het gemeentebestuur van Scherpenheuvel-Zichem kondigde vorige week ook de opstart van drie nieuwe troostplekken aan. Die komen aan de oude eik in Kaggevinne, in het Mariapark in Averbode en aan de vijver bij De Egger in Scherpenheuvel.

Voorzitter van Ferm Wolfsdonk Mieke Verbiest: “Bij de troostplek in Wolfsdonk hebben we
bloembollen geplant en een hartje met houten schijven en witte stenen geplaatst. Op deze
witte stenen kan iedereen die dit wenst een boodschap van troost of hoop achterlaten. Ook het
gedicht doet ons even stilstaan bij het verlies en het gemis. We zijn dan ook blij dat we dit
hier kunnen realiseren. Dat is namelijk waar Ferm voor staat: samen meerwaarde geven aan
het leven.”

Je kan verder lezen na de afbeelding

Eerste van vele troostplekken

De eerste troostplek bevindt zich aan de Dopkesboom in de Processieweg in Wolfsdonk. Het is een gezamenlijk initiatief van Ferm Wolfsdonk, de Kerkfabriek Langdorp en Wolfsdonk-Gijmel, Landelijke Gilde Wolfsdonk, de Stedelijke Welzijnsraad van Aarschot en de stad zelf.

Bij de troostplek staat een prachtig kunstwerk dat troost en hoop symboliseert. Dit kunstwerk werd vervaardigd door kunstenaar en inwoner van Aarschot Jan Willems die het gratis geschonken heeft aan Ferm Wolfsdonk.

Ook aan ’t Grotteke in Meetshovenbos komt een plek waar mensen troost vinden. Samen met
de plaatselijke Ferm afdelingen willen de stedelijke Welzijnsraad en de stad Aarschot tegen
de maand mei nog 4 extra troostplekken creëren in Gelrode, Rillaar, Aarschot centrum en
Gijmel.

Geef een reactie