Kortenaken en Geetbets overwegen instap in cluster tussen Bekkevoort en Tielt-Winge

Vlaanderen wil dat veel meer gemeenten de mogelijkheid van een fusie bekijken. Vlaams minister Somers plaatst daar ook een stevige financiële incentive achter. De belangrijkste stimulans bestaat uit een schuldovername van 200 euro per inwoner voor fusies die 20.000 tot 25.000 inwoners behelzen, 300 euro per inwoner voor fusies tussen 25.000 en 30.000 inwoners, 400 euro per inwoner voor fusies met 30.000 tot 35.000 inwoners en 500 euro per inwoner voor fusies met meer dan 35.000 inwoners. Het maximum van de schuldovernames bedraagt maximum 50 miljoen euro.

Valentijnsakkoord

In het Hageland namen Bekkevoort en Tielt-Winge ongeveer een jaar geleden, op Valentijn 2020, de vlucht vooruit. Ze kondigden geen fusie aan maar ze gaan wel op een aantal vlakken intensief samenwerken. De twee burgemeester, Rudi Beeken en Hans Vandenberg, lieten ook duidelijk verstaan dat ze de samenwerking op termijn nog willen uitbreiden.

De twee gemeentebesturen ondertekenen een samenwerkingscharter met zeven concrete objectieven erin. Vooral de gezamenlijke bouw van een werkhuis voor de technische diensten geeft aan dat het de beide gemeenten menens is. Er is echter één belangrijk probleem. Tielt-Winge en Bekkevoort hebben samen geen 20.000 inwoners en daardoor kunnen ze niet genieten van de schuldovername door Vlaanderen. Ze schuiven als het ware mee aan de rijkgedekte feesttafel maar ze mogen zelf niet mee eten.

Interesse van Kortenaken en Geetbets

Daar lijkt nu echter verandering in te komen. Vandaag raakte bekend dat ook Kortenaken overweegt om in de eventuele fusie met Bekkevoort en Tielt-Winge te stappen. Burgemeester Stefaan Devos bevestigt dat een werkgroep die optie gaat bekijken. De coalitie van CD&V, SP.a en N-VA betrekken zelfs oppositiepartij Open VLD bij dat overleg. Als Kortenaken inderdaad zou aanhaken stijgt het aantal inwoners van een eventuele fusiegemeente boven 25.000 uit. Financieel levert dat 300 euro schuldovername per inwoner op.

Als Kortenaken zou instappen zou ook Geetbets het treintje kunnen aanhaken. Die gemeente grenst niet aan Bekkevoort of Tielt-Winge en ze zijn dus afhankelijk van de beslissing van Kortenaken. Financieel wordt het dan nog voordeliger want met 6183 inwoners tilt Geetbets het totaal van die nieuwe cluster boven 30.000 uit. Geetbets heeft ook maar één alternatief. In de provincie grenst het enkel nog aan Zoutleeuw.

Peter Reekmans niet geïnteresseerd

Burgemeester van Tielt-Winge Rudi Beeken laat verstaan dat er ook een gesprek geweest is met burgemeester van Glabbeek Peter Reekmans. Op die manier worden alle gemeentes die onder de politiezone Hageland ressorteren, betrokken. Peter Reekmans zou echter niet geïnteresseerd zijn. Glabbeek is nochtans de entiteit met het minste aantal inwoners in de cluster. Burgemeester Reekmans heeft momenteel een absolute meerderheid in het bestuur. Aan westelijke zijde kan hij naar Lubbeek kijken waar Theo Francken aan zet is. Aan zuidelijke zijde blijft Tienen over waar Katrien Partyka de sjerp draagt.

Fusie of zelfstandig verder voor Diest en Scherpenheuvel-Zichem

De potentiele nieuwe cluster isoleert ook Diest en Scherpenheuvel-Zichem. Zij moeten uitmaken of ze zelfstandig doorgaan of een fusie met mekaar overwegen. Beide gemeenten hebben ruim meer dan 20.000 inwoners en ze kunnen dus zelfstandig verder. Anderzijds zou een fusie de riante jackpot van 23,7 miljoen euro schuldovername opleveren. Dat zou vooral voor het huidige Scherpenheuvel-Zichem een meer dan welkome financiële injectie zijn. De stad werkt weliswaar aan een versnelde schuldafbouw maar die bedraagt toch nog steeds

One comment

  • Ghislain Briers

    Oplossing op zijn belgisch : de ene overheid subsidieert de schulden van een andere overheid . Dat de burger /belastingbetaler op één of andere manier deze schuld toch zal moeten betalen word in de communicatie niet vermeld . en dat het beter is de tering naar de nering te zetten , en zo weinig mogelijk schulden te maken , daar word zedig over gezwegen . Daar is immers geen smeergeld op te verdienen .

    Briers Ghislain

    Verzonden vanuit Mail voor Windows 10

Geef een reactie