Vrije basisschool Schoonderbuken verplicht mondmaskers in 5de en 6de leerjaar en wil dat de overheid snel ingrijpt

De directie van Vrije Basisschool Sint-Jozef in Schoonderbuken vraagt dat leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar voortaan een mondmasker dragen in de school. Ze hebben zondagavond alle betrokken ouders hierover gecontacteerd. Leerlingen die geen mondmasker bij zich hebben krijgen er een van de school.

Directrice Nancy Vranken neemt de maatregel omdat een aantal leerlingen van de school uit Bekkevoort komen. Dat is vrij logisch. Bekkevoort en Schoonderbuken grenzen aan mekaar en voor een aantal gezinnen is de school in Schoonderbuken veel beter bereikbaar. De directrice wijst er ook op dat er een vrij intense interactie is tussen de jeugd van Schoonderbuken en die van Bekkevoort. Bij een aantal buitenschoolse activiteiten zijn kinderen van beide gemeenten betrokken.

Zo goed als alle kinderen volgden de maatregel en hadden vanmorgen een mondmasker aan. Wie het vergeten was kon er eentje oppikken aan de schoolpoort. Ook bij de ouders is er een vrij grote consensus om de oudere kinderen een mondmasker te laten dragen. Eén betrokkene wijst er op dat het maar weinig zin heeft om de maatregel alleen in Schoonderbuken te nemen.

Al eerder strikte maatregelen

Tot nu toe heeft de school in Schoonderbuken gedurende de ganse gezondheidscrisis kunnen voorkomen dat er besmettingen waren bij haar leerlingen. Dat heeft in belangrijke mate te maken met de strikte maatregelen die al eerder werden opgelegd. Ouders die hun kinderen komen brengen mogen de schoolterreinen niet betreden. Ze moeten ook een mondmasker dragen. De kinderen volgen strikt de regels van de handhygiëne en ze blijven op ieder moment binnen hun eigen klasbubbel.

“We hadden gehoopt dat de uitbraak in Bekkevoort voor de overheid aanleiding zou geweest zijn om drastischer in te grijpen”, zegt Nancy Vranken. “Omdat er niet snel genoeg iets gebeurde hebben wij zelf al maatregelen genomen. We hopen dat er vandaag alsnog reactie komt van hogerhand. Niet alleen voor de situatie in de scholen maar ook voor de buitenschoolse activiteiten moeten overkoepelende maatregelen volgen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.”

Voorzitter van oudercomité Kirsten Vandenputte is het helemaal eens met de maatregel van de schooldirectie. “Wij werken zeer goed samen met de schooldirectie”, zegt ze. “Ze hebben hier in Schoonderbuken echt wel hun best gedaan om de kinderen bewust te maken van het belang van de maatregelen. Op strategische plaatsen is handgel beschikbaar en de leerkrachten blijven de leerlingen er op wijzen dat ze die ook moeten gebruiken. We vinden het belangrijk dat de scholen zo lang mogelijk kunnen open blijven. Daarom moeten we er nu echt alles aan doen om besmettingen zo weinig mogelijk kansen te geven.”

Geef een reactie