Politiezone Demerdal vergroent wagenpark en neemt elektrische wagen in dienst in wijkpost Scherpenheuvel

De politiezone Demerdal vergroent haar wagenpark. Ze reden vandaag hun eerste volledig elektrische wagen uit de garage. De Renault Zoë werd voorgesteld in de wijkpost Scherpenheuvel en daar zijn volgens korpschef Jan Konings ook goede redenen voor. Dit type van wagen is namelijk uitstekend geschikt om in te zetten in de wijk maar het is minder geschikt als patrouillewagen. Vooral de autonomie, de absolute topsnelheid en de beschikbare binnenruimte verschillen in functie van de inzet van de voertuigen.

De nieuwe Renault Zoë heeft een autonomie van bijna vierhonderd kilometer maar dat is in ideale omstandigheden. Wijkpostoverste Paul Janssens gaat ervan uit dat het dienstvoertuig in alle omstandigheden driehonderd kilometer moet halen. In de garage van het politiecommissariaat werd alleszins ook een snellader geïnstalleerd. Die kan de batterij van het voertuig op een uur weer helemaal vol laden.

De aankoopprijs van het voertuig bedraagt 38.000 euro. In die prijs zit meer dan 6000 euro voor de extra uitrusting. De striping is aangepast en uiteraard moesten er extra zwaailichten geïnstalleerd worden. Die verbruiken uiteraard ook elektriciteit en daarom werd een extra batterij in de wagen geïnstalleerd.

Bij lage snelheid hoor je de motor van een elektrische wagen nauwelijks. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Daarom is in dit type voertuig een soort zoemer geïnstalleerd die je kan activeren als je minder dan dertig kilometer per uur rijdt.

Vorig jaar namen de wijkagenten van post Scherpenheuvel ook al drie elektrische fietsen in dienst. Ook in wijkpost Diest zijn ondertussen een aantal van die fietsen beschikbaar.

Niet alleen de politie zet in op elektrische wagens. Ook het stadsbestuur van Scherpenheuvel-Zichem heeft er ondertussen eentje aangeschaft. Dat voertuig komt binnenkort aan het gemeenschapscentrumDe Hemmekes te staan waar het dan kan opgeladen worden via de zonnepanelen van de energiecoöperatie Hageland Stroomt. In principe kunnen ook de verenigingen van de stad dat voertuig gebruiken.

In Diest komt een elektrisch voertuig aan CC Den Amer. Dat zal gebruikt worden door het personeel van de stad Diest.

In de garage werd een snellader geïnstalleerd

Het voertuig kreeg een speciale striping en aangepaste zwaailampen

Bij lage snelheid kan de bestuurder een zoemer aanzetten
Burgemeester Claes overhandigt de sleutels aan hoofdinspecteur Paul Janssens

Vaan links naar rechts: burgemeester Christophe De Graef, hoofdinspecteur Paul Janssens, inspecteur Karen vanhamel, burgemeester Manu Claes en korpschef Jan Konings

Geef een reactie