Sprongen op grote hoogte uit A400M | ook peloton Rav-Air moet switch maken naar andere dimensie van het toestel

Defensie kondigde vorige week aan dat ze de nieuwe A400M, het werkpaard van Defensie, intensiever gaat inzetten boven het vliegveld van Schaffen. De procedures voor de dropping van militairen en materiaal zijn niet helemaal dezelfde als bij de Hercules C130, dat is de voorganger van de Airbus A400. De intensievere inzet moet toelaten dat de bemanning en de paracommando’s extra routine opbouwen met het nieuwe toestel.

Om de basis van die nieuwe procedures al te kunnen inoefenen liet Defensie een mock-up van de A400M optrekken op de terreinen van het Trainingscenrtrum OLT Devignez. Het was vooral de bedoeling om het laden en vastsjorren van materiaal in het toestel onder de knie te krijgen.

Die materiaaldrops gebeuren door het peloton Rav-Air, dat staat voor Ravitaillement par Air. (luchtbevoorrading) Dat peloton heeft wereldwijd een zeer gerespecteerde reputatie. De voedsel- en materaaldroppings die ze boven het Afrikaanse continent hebben uitgevoerd trokken regelmatig de aandacht van de internationale gemeenschap, niet alleen omdat ze vaak een enorme nood oplosten, maar ook omdat ze met een onwaarschijnlijke precisie gebeurden.

Enorme tegengestelde krachten

Dat lijkt simpel maar dat is het niet. Voor de para’s in de laadruimte is zo’n materiaaldropping spijkerhard werken maar ze hebben ook een enorme knowhow nodig. Zware vrachten worden door een zogenaamde extraction-parachute uit het toestel getrokken en de bemanning moet dus exact kunnen inschatten waar die parachutes het materiaal uiteindelijk zullen neerzetten.

Ook voor de piloten is dat een karwei. Als de extraction-parachute opent, gaat het toestel plots trager vliegen door de weerstand. Op het moment dat de vracht buiten is wordt het toestel een paar ton lichter. De piloten moeten die tegengestelde krachten snel kunnen opvangen en dat is niet evident.

Dropping op grote hoogte

Er verandert ook wel wat voor de para’s die uit het toestel gedropt worden. De A400M heeft grote windschermen voor de deuren waar het personeel buiten komt. Dat heeft impact op de houding die de militairen aan nemen. Wie de opleiding nu volgt krijgt uiteraard die aangepaste houding al aangeleerd. De anderen krijgen de nieuwe techniek mee tijdens de jaarlijkse update.

Ondertussen zijn ze bij het Special Operations regiment ook gestart met droppings op grotere hoogte. Het videoteam van het Trainingscentrum zorgde voor fijne beelden.
Je kan dat videoteam overigens ook volgen op Instagram via het account #trgc_para

Geef een reactie