Leuven is European City of Sports 2021 maar sterk aanbod is onzeker door covid-19

Leuven is Europese Sportstad in 2021 en dat is een stevige challenge in de huidige omstandigheden. Toch kan het een sterk sportjaar worden. In samenwerking met verschillende partners van de sportdienst is een uitgebreid activiteitenprogramma opgebouwd. De titel van ‘Leuven – European City of Sport 2021’ zal het hele jaar zichtbaar zijn.

Voor elk wat wils

Een belangrijke bedoeling is om zoveel mogelijk inwoners te laten genieten van sport, actief of passief. Daarnaast zijn er, ondanks covid-19, ook heel wat topevenementen gepland. De Brabantse Pijl Cyclo, de City Triatlon (waar dit jaar ook niet-professionele sporters aan mogen deelnemen), de Leuven Night Run en de Eindejaarscorrida zijn maar enkele van de evenementen voor liefhebbers die hopelijk kunnen plaatsvinden tijdens het Europese sportjaar 2021.

#TeamLeuven

Naast deze recreatieve evenementen zet Leuven in 2021 ook extra in op sporten in de openbare ruimte. Onder de noemer #TeamLeuven daagt de stad de Leuvenaars doorheen het jaar uit met verschillende challenges om te bewegen. De digitale eindejaarscorrida via Strava die het Europees Sportjaar in gang zet en in de eigen buurt gelopen kan worden, is hier een mooi voorbeeld van. Daarnaast brengt de stad op verschillende plekken sportieve spelelementen aan in het straatbeeld om voorbijgangers te triggeren om even te bewegen.

Ook de uitrol van het beweeglint over het hele Leuvense grondgebied biedt kansen om op een laagdrempelige en veilige manier te sporten en te bewegen in deze bijzondere tijden. 54% van de inwoners zou nu al minstens één keer per week sporten. Schepen van Sport Johan Geleyns wil dat aantal nog optrekken.

Innovatieve sportstad

Leuven sluit een reeks samenwerkingen met gerenommeerde internationale partners zoals Leuven MindGate, Imec en KU Leuven. Die moeten het imago als innovatieve sportstad versterken.

In 2021 zullen ook een aantal nieuwe sportevenementen naar Leuven komen. Zo zal Leuven Beach in 2021 twee in plaats van één week duren en wordt het tornooi internationaal. Daarnaast krijgt Leuven ook het Belgisch kampioenschap zwemmen korte baan, het Belgisch kampioenschap Cheerleading, het Belgisch Kampioenschap Schermen als het Vlaams kampioenschap toestelturnen. En er zal ook een wereldbekermanche mountainbike eliminator plaatsvinden in het stadscentrum.

De absolute apotheose van het Leuvense sportjaar in 2021 zal eind september plaatsvinden wanneer Leuven de aankomststad is voor de 2021 UCI Road World Championships.

Cultureel en toeristisch

Het WK wielrennen zal niet enkel tijdens dat weekend leven in Leuven, het zal er het hele jaar door aanwezig zijn. Er is een breed cultureel programma met verschillende tentoonstellingen: een historische expo rond het Leuvens wielerverleden en BIKE, een internationale toptentoonstelling over fietsbeleid en architectuur. Voor dagjestoeristen die de stad op een unieke manier willen ontdekken, is er een gegidste fietstocht. En een week voor het WK zal de grote massa het parcours zelf kunnen uittesten tijdens een familiedag. Dat hopen ze in Leuven toch, want het is moeilijk om al enkele maanden vooruit te kijken met Covid-19.

Geef een reactie