Actie “behaag je tuin” levert 23 kilometer extra hagen en houtkanten op

Maar liefst 1.515 Vlaams-Brabanders namen eind vorig jaar deel aan de samenaankoop ‘Behaag je tuin’ van de Vlaams-Brabantse regionale landschappen en de provincie Vlaams-Brabant. Het plantgoed werd verdeeld in samenwerking met de 55 deelnemende gemeenten. Dit project is goed voor 23 km nieuwe hagen en 4.167 hoogstambomen.

In de pakketten zitten vooral bomen die een langere periode van droogte kunnen verdragen en veel schaduw bieden zoals Wintereik, Spaanse aak, Haagbeuk en Winterlinde.

Er werden 2040 hoogstammige loofbomen geplant in een Vlaams-Brabantse tuinen. Bomen zorgen niet alleen voor meer schaduw maar halen ook CO2 uit de lucht.

Voor de samenaankoop waren er een derde meer bestellers dan vorig jaar. Ook de hoeveelheid plantgoed was erg groot. 73.950 stuks haagplantgoed zorgen samen voor zo’n 23 km extra hagen, heggen en houtkanten. Er werden 2.127 hoogstamfruitbomen aangekocht. Meestal gaat het daarbij om oude, streekeigen fruitrassen. Ze zijn aangepast aan ons klimaat, waardoor ze minder gevoelig zijn voor ziekten en plagen. De deelnemers bestelden ook 563 inheemse klimplanten en wilgentenen voor 98 wilgenhutten.

 In de regio Noord-Hageland waren er 427 deelnemers uit de gemeenten Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Diest, Holsbeek, Lubbeek, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tielt-Winge, Tremelo en Keerbergen. Zij kochten in totaal 23.700 stuks plantgoed voor hagen, heggen en houtkanten, 1339 hoogstambomen, 165 klimplanten en 30 wilgenhutten. 

Vanaf 1 september 2021 kunnen inwoners van de deelnemende gemeenten opnieuw plantgoed bestellen op www.behaagjetuin.be

Geef een reactie